Hlavní obsah

Aleš Brichta: Je tu zima a nestojí to tady za nic

Právo, Jaroslav Špulák

Minulý týden vyšlo album Papírovej drak, pod nímž je podepsané Aleš Brichta Trio. Zpěvák říká, že je to přiznání jednoho trochu skrytého projektu.

Foto: Warner Music

Aleš Brichta Trio, zleva Zdeněk Vlč, Aleš Brichta a David Vaněk

Článek

Jaká je vlastně historie Aleš Brichta Tria?

Existuje přes dvacet let. Mimochodem Aleš Brichta Projekt, což je má rocková kapela, funguje jenom něco málo přes rok. Trio vzniklo v době, kdy jsem vydal první sólové album, tedy v roce 1993. Byl to důsledek naší úvahy, že není potřeba hrát písničky, které mají jednoduché aranže, s celou kapelou. Jejich základy jsme tedy se Zdeňkem Vlčem naprogramovali do kláves, přibrali jsme kytaristu a já hraju na dvanáctistrunnou kytaru. Protože to dobře funguje, Aleš Brichta Trio existuje souběžně s mými rockovými kapelami. Dnes se mnou a Zdeňkem Vlčem hraje na kytaru David Vaněk.

Proč vaše první album vyšlo až nyní?

Protože chceme jasně říct, že jedna věc je rocková kapela, se kterou budeme točit album na podzim, a druhá písničkové trio.

Vy jste textař a Zdeněk Vlč autor hudby. Oddělujete skládání písniček pro kapelu a trio?

Bylo to jednoduché. Poprosil jsem Zdeňka, aby napsal písničky, a z nich jsem vybral osm na desku. David Vaněk mi nabídl také nějaké, ale většinou byly tvrdé a bude lepší hrát je s kapelou. Jednu jsem ale nakonec vybral. Přidali jsme tři coververze a album bylo na světě.

Písnička A ty sis rozpustila vlasy má velmi hezkou melodii…

A přitom je o blbé holce, které chlap říká, že něco ve vztahu nefunguje a měli by se nad tím zamyslet. Ona ale namísto toho, aby se zamyslela a třeba i změnila chování, jde k holiči a nechá se ostříhat.

V minulosti jste se ve skladbách dokázal dotýkat i ožehavých společensko-politických témat. Je nějaká taková na desce Papírovej drak?

Není, protože jsem se rozhodl, že s ničím takovým na tomhle albu nebudu otravovat. Navíc si myslím, že politické texty se víc hodí k bigbítu. Je ideální k tomu vyřvat se z něčeho, co mě štve.

Pokud se nepletu, kandidoval jste v posledních parlamentních volbách. Je to tak?

Kandidoval jsem za Občany 2011, byl jsem na šestém místě kandidátky. Samozřejmě mi bylo jasné, že šance dostat se tam je malá. Bylo to ode mě spíš drobné vyjádření názoru. Vymyslel jsem i volební heslo – Nechte lidem jejich peníze. Prý jsem dostal z našich kandidátů nejvíce preferenčních hlasů. Nakonec jsem byl pozván i do debaty Václava Moravce.

V roce 2004 jste řekl, že v případě špatných výsledků voleb emigrujete. Proč?

Nic jiného by mi nezbylo. Nejmenovaný známý, který se dostal jako úředník na ministerstvo vnitra, nám po naší akci Myslíme to upřímně – Grosstapo zavolal a řekl, že má od vedení ČSSD na stole příkaz, že pokud vyhrají volby, má iniciátory sebrat a zavřít. Dodal, že jediné, co by pro nás mohl udělat, je dát nám osmačtyřicet hodin, abychom odjeli mimo republiku. Umíte si představit, jak jsem se cítil? Naštěstí sociální demokracie nevyhrála.

O své emigraci jste ale mluvil i o dva roky později…

Mám neustále chuť odtud odjet. Je tu zima a nestojí to za nic. Chtěl bych někam do tepla. Mám už dlouho naplánovaný Ekvádor, jenomže to má háček. Nikdy jsem si tam neplatil nemocenskou a předpokládám, že vzhledem ke svému věku budu tu a tam doktora potřebovat. Myslím si, že z ušetřených peněz bych dobrou péči neuplatil nikde na světě. Zatím tedy zůstávám a spíš přemýšlím o tom, že bych vždycky na kus roku odjel někam do tepla.

Reklama

Výběr článků

Načítám