Hlavní obsah

Alash nabízí hrdelní zpěv v původní podobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuvijské dvojhlasné hrdelní zpěvy si získaly celosvětovou pozornost v devadesátých letech, kdy se prosadila skupina Huun-Huur-Tu. I když se tento styl zpěvu objevil v kombinaci s jinými žánry, třeba s rockem, nejpůsobivější jsou v původní čisté podobě. Tu nabízí i skupina Alash, která zahraje ve čtvrtek v pražském paláci Akropolis.

Foto: Rachot

Soubor Alash

Článek

Alash představuje novou generaci interpretů hrdelního čili alikvotního zpěvu. Skupinu tvoří absolventi hudební školy v Kyzylu, která se věnuje rozvoji této složité pěvecké techniky, kdy zpěvák vyluzuje dva různé tóny současně, jeden základní a k němu jeden vyšší. Styly se rozlišují podle toho, zda se mění spodní tón, vyšší tón, nebo oba. Odlišují se výškou tónu a způsobem jeho tvorby, kdy může kromě hlasivek rezonovat i hrtan.

Alash používají k doprovodu tradiční lidové nástroje, skupina se však neuzavírá ani různým kombinacím hrdelního zpěvu s jinými žánry, hostovala na albu bluegrassového banjisty Bély Flecka Jingle All The Way nebo u Sun Ra Arkestra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám