Hlavní obsah

Nominacím na Českého lva vládnou Vlastníci, Nabarvené ptáče a Staříci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila ve středu nominace na ceny Český lev. Nejvíce, dvanáct, jich letos získala tragikomedie o domovní schůzi Vlastníci.

Foto: Cinemart

Dagmar Havlová (Vlastníci)

Článek

Za Vlastníky režiséra Jiřího Havelky se umístilo drama Nabarvené ptáče Václava Marhoula s 11 nominacemi a snímek Staříci Martina Duška a Ondřeje Provazníka s 10 nominacemi.

V kategorii nejlepší film figurují vedle Vlastníků filmy Na střeše (producentka Monika Kristlová), Nabarvené ptáče (producent Václav Marhoul), Staříci (producent Jiří Konečný) a Tiché doteky (producenti Petr Oukropec a Pavel Strnad).

RECENZE: Vlastníci. Lábus, Havlová a Melíšková v nejlepší české komedii roku

Film

Na nejlepší dokumentární film kandidují Dálava (režie Martin Mareček), Forman vs. Forman (režie Helena Třeštíková a Jakub Hejna), Jiří Bělohlávek: „Když já tak rád diriguju...” (režie Roman Vávra), Jiří Suchý - Lehce s životem se prát (režie Olga Sommerová) a Jiří Trnka: Nalezený přítel (režie Joël Farges).

Foto: CinemArt

Jiří Schmitzer (vlevo) a Ladislav Mrkvička jako Staříci.

Cenu za nejlepší filmový plakát získal Roman Mrázek za Nabarvené ptáče a Cena filmových fanoušků putuje k tvůrcům komedie Ženy v běhu režiséra Martina Horského.

Za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli jsou nominovány Jenovéfa Boková za film Karel, já a ty, Iva Janžurová za film Teroristka, Eliška Křenková za Tiché doteky a Dagmar Havlová a Tereza Ramba za role ve filmu Vlastníci.

Foto: Jan Dobrovský

Nabarvené ptáče zaujalo na prestižním filmovém festivalu v Benátkách.

Anna Geislerová ve filmu Amnestie, Jitka Čvančarová v Nabarveném ptáčeti, Kateřina Janečková v Národní třídě i Klára Melíšková a Pavla Tomicová ve Vlastnících zaujaly v kategorii nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Vlastníci a Staříci. Kritici nominovali české filmy roku 2019

Film

V kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli figurují Alois Švehlík za film Na střeše, Petr Kotlár za Nabarvené ptáče, Hynek Čermák za roli ve filmu Národní třída, Jiří Schmitzer za Staříky a Jiří Lábus za film Vlastníci. Na nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli byli nominováni Duy Anh Tran za film Na střeše, Jan Cina za film Národní třída, Ladislav Mrkvička za Staříky, Vojtěch Kotek a David Novotný za film Vlastníci.

Foto: Negativ

Jan Cina a Hynek Čermák

Za režii jsou nominováni Jiří Mádl za film Na střeše, Václav Marhoul za Nabarvené ptáče, Martin Dušek a Ondřej Provazník za Staříky, Michal Hogenauer za film Tiché doteky a Jiří Havelka za film Vlastníci.

Nominace na ceny za televizní tvorbu v kategoriích nejlepší televizní film nebo minisérie a nejlepší dramatický televizní seriál budou oznámeny 10. února.

O Oscary se utká Joker, Irčan i Dcera od studentky FAMU. Marhoul ne

Film

Na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film jsou letos nominovány snímky Anežka (režie Adam Šoltés), Dcera (režie Daria Kaščejevová), Dezertér (režie Saša Stelčenko), Hra (režie Lun Sevnik) a SH_T HAPPENS (režie Dávid Štumpf a Michaela Mihályi).

Slavnostní předávání 27. výročních cen České filmové a televizní akademie se uskuteční v sobotu 7. března 2020 v pražském Rudolfinu. Moderovat bude již podruhé herec Václav Kopta a přímý přenos zajistí ČT1.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám