Hlavní obsah

Favoritem Českých lvů je Hořící keř od Hollandové

Právo, Věra Míšková

Výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) za rok 2013 budou vyhlášeny a sošky Českých lvů předány v sobotu večer ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v přímém přenosu ČT1. Do 21. ročníku vstupuje Český lev plně pod hlavičkou ČFTA, která je nově nejen jejich vyhlašovatelem, ale i organizátorem.

Foto: Falcon

Z filmu Hořící keř

Článek

Slavnostní večer bude uvádět moderátor Marek Eben. Novinkou je rozdělení kategorie nejlepší výtvarný počin na tři samostatné – nejlepší filmová scénografie, nejlepší kostýmy a nejlepší masky. Naopak zrušeno bylo ocenění pro nejnavštěvovanější film, nejlepší zahraniční film a vzhledem k již čtyřem ročníkům Cen české filmové kritiky také Cena filmových kritiků a teoretiků pro hraný film i dokument. Cena Magnesia za nejlepší studentský film byla zachována a vyhlášena bude v rámci slavnostního večera, stejně jako cena za mimořádný přínos české kinematografii.

Šanci získat Českého lva měli tvůrci 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2013.

Foto: Bontonfilm

Z filmu Revival.

Favoritem je film režisérky Agnieszky Hollandové Hořící keř, který má 14 nominací ve všech kategoriích hraných filmů. Jeho konkurenty jsou snímky Jako nikdy (Zdeněk Tyc) s dvanácti nominacemi a Revival (Alice Nellis) a Rozkoš (Jitka Rudolfová) s jedenácti nominacemi.

Foto: Falcon

Jiří Schmitzer ve filmu umírá.

Osm jich mají Klauni Viktora Tauše, pětkrát byl nominován snímek Líbánky v režii Jana Hřebejka, naději na Českého lva má Colette režiséra Milana Cieslara se čtyřmi nominacemi, třikrát se dostalo na Křídla Vánoc režisérky Karin Babinské. Po jedné mají filmy Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů režiséra Petra Nikolaeva a Donšajni Jiřího Menzela.

Českého lva za nejlepší dokumentární film si odnese režisér filmu DK (Bára Kopecká), Hoteliér (Josef Abrhám ml.), Hledá se prezident (Tomáš Kudrna), SHOW! (Bohdan Bláhovec) nebo Šmejdi (Silvie Dymáková).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám