Hlavní obsah

Wanastowi Vjecy trochu revoluční

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové album skupiny Wanastowi Vjecy, Torpédo, se nese ve znamení šestek. Vyšlo šest let po předchozím, je šestým v diskografii formace, nahrávat je začala 6. 6. 2006 a podle bubeníka Martina Vajgla, který Robertu Kodymovi a P. B. Ch. pomáhal, to má být pekelně dobrá deska. Dobrá je, což o to. S peklem však nemá nic společného. Je v první řadě poprocková a na několika místech překvapivě rebelská.

Článek

Kodym a P. B. Ch. doputovali do věku, kdy se mohou s nabytými životními zkušenostmi dívat na společenské klima v zemi a přidat k tomu svůj názor. Nespokojenost s poměry vyjadřují skrz písničky Padaj hlavy, kutálí se po hradčanským rynku, Orel v orloji, Torpédo a především kontroverzní Kde je český král?, v níž si berou na paškál slavné osobnosti českých dějin a odhalují souvislosti.

Kodym je zručný textař, chlapík, který se nespokojuje s obvyklým slovosledem, naopak hledá jiskření a tvoří druhý sled, případně prostor pro posluchačovu představivost. Texty jsou na desce Torpédo kvalitativně ze všech alb kapely nejlepší. "Nechci k nim podávat žádný návod a žádnou uživatelskou příručku. Kdybych při jejich psaní myslel na někoho konkrétního, neřekl bych to, jelikož bych si chtěl chránit soukromí. A kdybych na nikoho nemyslel, také bych to neřekl, protože bych chtěl chránit zajímavost písničky," vysvětluje Kodym.

Skupina Wanastowi Vjecy vždy tvořila písničky v tom nejlepším smyslu slova. Nezměnila svůj přístup ani na novince. Hudebně se hlásí k rocku 70. let, přitom využívá moderních studiových možností a přijímá zvukovou mohutnost a aktuální svěžest. V tom je také vše při starém. Ovšem ve všech skladbách je nad hudebními podobenstvími a hráčskými dovednostmi melodie, alfa a omega písniček.

Že je to věc kapele vlastní a na novince zdárně potvrzená, dokazuje například hitovost Mašinführera, Myslím na tebe (napsala ji Jana Kirschner a také v ní zpívá), Otevřené zlomeniny srdečního svalu či Panny. "Věděli jsme, kam chceme dojít, a rozhodně jsme tam došli. Donutil jsem hlasivky, aby ze sebe vydaly něco, na co nejsou zvyklé. Nakonec předčily mé očekávání," říká Kodym.

Na světě je album, jež dává čtrnáct příjemných rockových písniček a nádavkem otevírá oči, srdce, a dokonce i vyučuje. Informace ze skladby Kde je český král? jsou kupříkladu pro mnohé mladé posluchače pravděpodobně neznámé. Na desce naopak moc nehrají nová verze skladby Nahá (s přídomkem 2006) a coververze písně Jasný páky Pal vocuď. Místo nich mohla kapela nasadit dvě další vlastní ze čtyřiceti nápadů, které pro kolekci původně měla.

Wanastowi Vjecy: Torpédo Sony BMG 2006, 57:15

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám