Hlavní obsah

Kampaň varuje před pirátským vypalováním filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy nejsou zadarmo - je název kampaně namířené proti ilegálnímu vypalování filmů na DVD, kterou organizuje Česká protipirátská unie (ČPU). Ředitelka Markéta Prchalová uvedla, že kampaň je mířena pozitivně. Chce posilovat vědomí veřejnosti, že film má svou cenu, není zadarmo a vyplatí se ho chránit.

Článek

"Loni jsme vyšetřovali 813 případů pirátství a provedli 461 dalších kontrol veřejných projekcí, videopůjčoven a prodejen. Ve spolupráci se státními orgány se uskutečnilo 772 razií, při nichž bylo zabaveno 414 411 pirátských filmových nosičů. Jen loni jsme iniciovali 160 trestních stíhání a 580 správních řízení s porušovateli autorských práv," řekla Prchalová. Nelegální vypalování filmů a jejich prodej v Česku podle ní narůstá - letos do září pracovníci ČPU zabavili 323 000 nosičů. "A to nás čeká předvánoční období, kdy jsou piráti nejaktivnější," dodala.

Hlavní částí kampaně budou projekce dvou filmových upoutávek, jejichž podoba navazuje na celosvětovou protipirátskou kampaň asociace MPA, zastupující přední hollywoodská studia. Do kin budou uvedeny 1. listopadu, zároveň bude spuštěn web www.filmynejsouzadarmo.cz.

Kopie jsou i na internetu

Nelegální kopie se objevují i na internetu; ilegální stahování umožňuje šířící se širokopásmové připojení. Novela autorského zákona sice zpřesnila některá ustanovení a zavedla ochranu běžnou v ostatních evropských státech. "Kopie pro osobní potřebu" je prý zaklínací formulkou pro většinu uživatelů i pirátů. "Málokdo z nich ale ví, co přesně znamená a kde jsou její hranice. Rozhodně se nevztahuje na nezveřejněná díla, stejně tak není dovoleno nahrát si film z plátna při promítání v kině či obcházet technické prostředky ochrany práv, jakými je například kódování," dodala Prchalová.

Předseda rady ČPU Ladislav Hrabě považuje za důležitou změnu vnímání pirátství společností. "Že jde o zločin," uvedl. Podle něj si lidé myslí, že co je na internetu, je zdarma. Ztráty odhaduje v řádech stovek milionů až několika miliard korun. Ve snižování cen DVD cestu ke zlepšení nevidí.

"Od roku 2001 klesla jejich cena téměř o polovinu. Bylo prodáno více kusů, nicméně obrat se v roce 2004 zastavil a od té doby klesá," řekl. Například Bontonfilm nyní prodává DVD edice Světový film po 179 korunách. Prvním titulem druhé řady bude Mlčení jehňátek, dalším Hoří, má panenko.

"Na burze ve Vysočanech se prodávají nelegální DVD dnes a denně, mí kolegové podali několik trestních oznámení, ale nic se nezměnilo. Své filmy jsem tam viděl i pár dnů po premiéře, prodávaly se za stovku," řekl režisér, scenárista a producent David Ondříček.

Podle Prchalové jsou tresty za výrobu a prodej nelegálních DVD až dva roky odnětí svobody či peněžité tresty do pěti milionů korun. I když se množí případy, že pachatelé šli do vězení, v tržnicích se objevují stále stejné tváře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám