Hlavní obsah

Annie Lennox staví na výrazu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Annie Lennox zraje jako víno. Potvrzuje to nové album Bare, které natočila po čtyřleté odmlce. Tentokrát se nepokouší opět vstoupit do téže řeky a neoživuje Eurythmics. Bare natočila pod svým jménem se stejným týmem jako předchozí sólovou desku Medusa z roku 1995.

Článek

Producentem je opět multiinstrumentalista Stephen Lipson, který přestavuje optimálního partnera pro zpěvačku. Je citlivý a nechává jí dostatek prostoru.

Album je postavené na hlasu hlavní protagonistky, která oplývá nejen plností a ale také ohromnou škálou výrazů. Annie Lennox dokáže střídat bolestnou lyriku s vypjatými soulovými party, ale cizí ji nejsou ani hymnické pasáže nebo tepavé rytmické skladby s výraznými refrény. Věk přitom dodal projevu Annie Lennox na hloubce a potřebné hořkosti.

Hudba skvěle souzní se zpěvem, nikdy nejde proti jeho lince, ale nemá čistě doprovodnou roli, dokáže Annii v pravou chvíli podpořit. Každá píseň je malým klenotem s řadou faset. Písně mají propracovanou strukturu, která je až na pár výjimek velmi vzdálená zavedenému schématu sloka-refrén. Motivy se v případě potřeby proměňují stejně jako nálady, ale klidně se také mohou vracet v podobě repetic.

Stejně tak si Annie Lennox nedělá starosti, z kterého žánru čerpá, zda používá rockových prvků nebo jí vlastních postupů syntipopu či se inspiruje filmovými písněmi a gospelem. Pohybuje se nad styly, což však neznamená, že by nedbala na celkové vyznění alba. Naopak písně tvoří celek, zapadají do sebe jako kousky puzzle.

Annie Lennox si může dovolit rezignovat na mladiství líbivý vzhled a nechat se na obal vyfotografovat tak, jak vypadá ve skutečnosti. Nestaví na image, ale prožitém výrazu a silných skladbách, které dokáže skvěla podat.

Annie Lennox

Jméno skotské zpěvačky Annie Lennox je spojováno především z duem Eurythmics, které založila a se svým partnerem, multiinstrumentalistou Davem Stewartem v roce 1980. Soubor byl jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších představitelů komerční větve nové vlny první poloviny 80. let. Právě z té doby pocházejí největší hity Sweet Dreams, Love Is A Stranger a Who´s That Girl. V druhé polovině dekády se v její tvorbě začaly více objevovat rockové prvky.

V devadesátých letech se Annie Lennox vydala na sólovou dráhu. Velký úspěch jí přineslo především první album Diva, na němž poprvé ukázala celou šíři své záběru. Vedle typického mrazivého projevu na něm projevila velký cit pro rhythmandblues. Druhá deska Medusa byla sestavena pouze z převzatých skladeb.

V roce 1999 let se pokusili s deskou Peace o comeback Eurythmics, Annie Lennox se tak opět objevila po boku Dave Stewarta, se nímž spolupracovala už od konce sedmdesátých let ve skupině Tourists. Po jednom albu a turné však spolu dále nepokračovali.

Alex Švamberk

Annie Lennox: Bare, BMG 49:03

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám