Hlavní obsah

Forman i politici proti stažení Mozartovy opery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamýšlené stažení Mozartovy opery Idomeneo z programu berlínské operní scény Deutsche Oper z obav před možnými reakcemi islámských radikálů ostře kritizoval český filmový režisér a scénárista Miloš Forman. Odpor zahraniční kulturní scény a také části politiků zřejmě bude úspěšný.

Článek

Forman řekl, že jde o omezení svobody uměleckého projevu. Spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble se ve středu při zahájení Německé islámské konference dohodl s třicítkou představitelů německých muslimů, že by se opera hrát měla a že všichni muslimští předáci se na ni půjdou s ministrem kolektivně podívat, aby pak debatovali o tom, proč musí být svoboda umělecké tvorby zachována.

Proti škrtnutí díla se vyslovila kancléřka Merkelová. I španělská ministryně kultury Carmen Calvová řekla, že "je chyba utíkat ze strachu. Cenzura a autocenzura nemají s demokracií a svobodou nic společného". Krétský král Idomeneo v této inscenaci klade postupně na židli čtyři uťaté hlavy - Poseidona, Ježíše, Buddhy a Mohameda - a porovnává hlásané zásady a praxi. V době svého vzniku, tedy v roce 1781, byla opera vykládána jako odpor lidstva proti obětem bohům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám