Hlavní obsah

Support Lesbiens přicházejí s novým albem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšná skupina Support Lesbiens vydává nové album Euphony And Other Adventures. Podílelo se na něm všech pět členů kapely. Na novém albu využila vše, co si v minulosti vyzkoušela, a ono to fungovalo.

Článek

Cítili jste během nahrávání novinky Euphony And Other Adventures od vaší nové nahrávací společnosti Universal Music tlak na to, aby byla úspěšná jako předcházející tři kolekce?

Kryštof Michal: Při nahrávání vycházíme s každou deskou vždycky z bodu nula. Jestli byly někdy tlaky, tak v souvislosti s předešlým albem Midlife. Nebylo to kvůli hudbě, ale kvůli změnám v kapele. Tehdy odešel Yarda Helešic a přibrali jsme tři nové členy. Hynek Toman: Uvědomujeme si, že se od nás úspěšné album očekává, ale prvoplánově to neřešíme. Hudbu děláme tak, aby nás to bavilo.

Na skládání se podílelo všech pět členů kapely. Neměli jste přetlak nových písniček?

Hynek Toman: Už od předcházející desky má každý člen Support Lesbiens možnost přinést nápad nebo celou písničku. Platí, že lepší skladba pro všech pět v kapele přebije horší. Jediným omezením, které máme, jsou stylové mantinely. Nezajímá nás například jazz, funky nebo dechovka. Podle mého názoru vznikla velice pestrá deska, jejímž spojovatelem je hlas zpěváka Kryštofa Michala.

V písničce To Stand A Bitter Problem zpívá Tonya Graves, vokalistka skupiny Monkey Business. Jak ke spolupráci došlo?

Hynek Toman: Náš baskytarista Honza Daliba napsal hudbu, já vymyslel zpěvní linku. Honza si od začátku myslel, že by tam měl být dívčí zpěv. Vyzkoušeli jsme několik zpěvaček a nejlépe z nich vyšla Tonya. Je skvělá, svým zastřeným hlasem se hodí ke Kryštofovi.

Kryštofe, kde jste hledal témata k novým textům?

Kryštof Michal: Vymýšlel jsem je podle písničky. Každá přináší nějaké emoce a většinou mi k tomu naskočí nějaký text. Je jasné, že se v nich odrazí jak aktuální témata, tak i témata lyričtější, která nenesou žádnou konkrétní informaci. Více než polovina textů je o vztazích a o ženách. Například She's So Complicated je takový maskulinní pohled na věc. V kapele uznáváme, že jak jsou ženy komplikované pro nás, tak jsme stejně komplikovaní my muži pro ně.

A co ostatní texty?

Kryštof Michal: Vycházejí ze světonázoru, který se tvoří podle toho, jak žijeme své životy. Zobrazuje se v nich náš pohled na svět. Točí se kolem témat, která jdou ruku v ruce s hudbou.

Kdy vás čeká turné k desce?

Hynek Toman: V létě jsme v jednom kuse hráli, abychom lidem sdělili, že vyjde nová deska. V říjnu začneme trochu odpočívat, na turné chceme vyjet příští rok na jaře, aby lidi měli možnost desku naposlouchat. Do té doby samozřejmě budeme také hrát, ale nebude to turné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám