Hlavní obsah

Dylana inspiroval básník Henry Timrod

Právo, ŠH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspiraci k textům pro své poslední album Modern Times hledal americký písničkář Bob Dylan patrně u amerického básníka z devatenáctého století Henryho Timroda, někdy zvaného dvorní básník konfederace.

Článek

Na nápadnou shodu některých veršů upozornil rozhlasový dýdžej Scott Warmuth z KZRR rádia v Novém Mexiku. Jeho dojem potvrdil literární historik Walter Cisco, autor Timrodovy biografie.

Jako příklad uvádějí oba Dylanovu skladbu Whe The Deal Goes Down a Timrodovu báseň A Rhapsody Of A Southern Winter Night. V obou dílech je verš: "There is wisdom that grows up in strife" (Ze sporu vyroste něco moudrého).

"Není pochyb o tom, že k nějakému zapůjčení došlo. Těžko dva lidé napíšou stejný verš, je to nepravděpodobné. Nemůže to být jen shoda okolností. Osobně jsem ale rád, že se Timrod dostává do povědomí. Těší mě, že se jeho díla ujala taková osobnost, jakou je Bob Dylan," řekl Cisco.

V Dylanových nových textech a v Timrodových básních našel prý ještě minimálně dalších šest podobností. "Můžete dát sebrané spisy Henryho Timroda mnoha lidem, ale nikdo z nich nevytvoří Dylanovy písně," tvrdí Warmuth. "Proto je pro mě Dylanova tvorba stále originální. Myslím si, že texty takhle tvořil vždy, což je vidět od prvních alb dosud."

S hledáním inspirací pro Dylanovu tvorbu se nyní v Americe roztrhl pytel. New York Times napsaly, že při tvorbě alba Love and Thieft se Dylan inspiroval knihou Confessions of a Yakuza (Vyznání Yakuza) od Japonce Junichiho Saga. Bob Dylan se k celé záležitosti zatím nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Související články

Dylanovi se líbí muzikál s jeho písněmi

Muzikál ze skladeb legendárního písničkáře Boba Dylana nazvaný The Times They Are A-Changin´ v říjnu uvedou na newyorské Broadwayi. Scénáře i režie se zhostila...

Nová CD - Bob Dylan i Iron Maiden

Tento týden vychází již čtyřiačtyřicáté album Boba Dylana s názvem Moder Times. S novinkou přicházejí i heavymetaloví Iron Maiden. Z domácích alb stojí...

Výběr článků

Načítám