Hlavní obsah

ČT má kvůli drsné mluvě problém s Radou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) bude zkoumat, zda Česká televize neporušila zákon tím, že před desátou hodinou večerní odvysílala film režiséra Martina Šulíka Sluneční stát aneb Hrdinové dělnické třídy. Je to první případ, kdy RRTV zahájila řízení s televizí kvůli vulgarismům ve filmu.

Článek

Film televize odvysílala 18. června ve 20:00 a podle rady mohla jeho odvysíláním porušit povinnost nezařazovat od 06:00 do 22:00 pořady obsahující vulgarismy a nadávky. Tento paragraf se dostal do novely vysílacího zákona letos v dubnu na návrh poslankyně KSČM Ivany Levé, za jeho porušení ale nehrozí sankce.

"Je to umělecký film, ale bohužel zařazený před 22:00," řekl předseda RRTV Václav Žák ke snímku, který letos získal dvě ceny Český lev, a to za hudbu a střih.

Snímek se odehrává v dělnickém prostředí Ostravska, a tomu také odpovídá mnohdy drsnější mluva hlavních hrdinů filmu.

"ČT by měla při programování na nový paragraf brát zřetel," dodal Žák. Poznamenal, že mu paragraf poslankyně Levé přijde z principu správný, i když osobně se mu zdá dvaadvacátá hodina přece jen přísná.

Podle televize film jazykem zobrazil ostravskou realitu

Mluvčí ČT Martin Krafl řekl, že film Sluneční stát odráží atmosféru města, které je známo specifickým jazykovým koloritem.

"Jen velmi těžko lze natočit příběh ze zobrazované sociální vrstvy obyvatelstva, aniž by nebyl použit autentický jazyk," míní Krafl. "Hlavní ambicí filmu bylo zobrazit ostravskou realitu a i díky jazyku se mu to podle reakce diváků podařilo v mimořádné míře," dodal.

"Formulace je v zákoně poměrně nejasná, a proto si počkáme, jak bude vypadat praxe. Věříme ale ve zdravý rozum a doufáme, že nás nikdo nebude napadat za to, až Vlasta Burian prohlásí, že ´Císař pán je vůl´," uvedl již dříve ředitel Novy Petr Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám