Hlavní obsah

Obří sochy zdobí centrum Prahy

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Centrum české metropole se na pár měsíců změní na rej obrovských soch, festival Sculpture Grande 06. Přes dvacet velkorozměrných děl zpestří Václavské náměstí a ulici Na Příkopech do 30. září. Ve středu od 18.30 začínají na Můstku živé performance.

Článek

Letos nezpracovávali umělci jedno téma, ale společným jmenovatelem pro většinu vystavených soch je "people based", tedy lidský element: "Díla by měla diváka pobavit, vzbuzovat úsměv," uvedli ve středu na setkání s novináři organizátoři z Gallery Art Factory. V tzv. Galerii pod širým nebem prezentuje svá díla na 47 českých i zahraničních umělců jako Dennis Oppenheim, Milan Knížák, Mark Titchner, Vladimír Franz, Teresa Matasová, Manolo Paz či Aleš Veselý. 

Největší hvězdou, která na čtvrtý ročník festivalu dorazí, je americký konceptualista Dennis Oppenheim. Proslavil se mimo jiné skulpturami Krystalů a kostelů postavených na špici rozmístěných po celém světě. Do Prahy přivezl pět soch Vzdušných klozetů, které budou na evropském kontinentu vystaveny premiérově. Autor, pro něhož je typická jistá nadsázka a ironie, vytvořil stromy s větvemi a listím z umyvadel a záchodových mís se vzkazem: respektujte naše životní prostředí.

Úsměv a ironie

Ani letos nechybí dílo ředitele Národní galerie Milana Knížáka, který v roce 2004 vystavoval na Václavském náměstí Veřejný stůl. Pro letošní ročník připravil společně s devatenácti umělci z jeho ateliéru 12 písmen. "Sochu" tvoří nápis Umění je nanic složený z dvanácti dvoumetrových betonových písmen.  

"Je to podnět k diskusi, který může, když žádnou reakci nevyvolá, alespoň sloužit jako lavičky. Jak vidíme na fotografii, dialog sochy s městem začal mimořádně aktivně, Pražané si ji už stačili oblíbit. Používají ji, odpočívají na ní a nenechávají se vyvést z míry ani bezútěšným betonovým sdělením: Umění je na nic," vysvětlil svůj tvůrčí záměr ředitel ND.

Sculpture Grande je unikátní příležitostí, jak oživit městský urbanismus. Každoročně "galerii navštíví" milióny lidí.

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

Ve středu 19. července začíná  od 18:00 slavnostní zahájení Sculpture Grande 06. Živé performance uvedou dva projekty - Darina Alsterová v bílé kostce (o rozměrech tři krát tři krát tři metry) předvede vystoupení inspirované obrazem Fridy Kahlo a skupina tří VJ´s vytvoří živou "video sochu".

Přesně od 21:16 se na půl hodiny ponoří Václavské náměstí do "noční galerie města." Bude vypnuto městské osvětlení, a diváci tak budou moci vychutnat krásu soch dramaticky nasvícených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám