Hlavní obsah

Na jazzový festival v Bechyni přijede Cobham i Lewis

Novinky, Kristina Labohá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BECHYNĚ

Čtvrtý ročník mezinárodního jazzového festivalu JazzFe 06, který proběhne v zámeckém parku v Bechyni od pátku 14. do neděle 16. července, bude mít hvězdné mezinárodní i domácí obsazení. Vedle světoznámého amerického bubeníka panamského původu Billyho Cobhama přijede i americká jazzová legenda, klavírista Ramsey Lewis. Z českých hudebníků se představí Jana Koubková nebo Tam Tam Orchestra.

Článek

Jazzový víkend už v pátek odstartuje groovová kapela Tam Tam Orchestra. Šestice muzikantů s Milošem Vacíkem v čele chce už na začátku hudebního svátku roztančit milovníky jazzu pomocí kubánských, afrických i brazilských rytmů. Zlatým hřebem pátečního večera se však nepochybně stane legendární bubeník Billy Cobham, který tentokrát do Čech přijíždí se svým projektem nazvaným The String Quartet.

Cobham, který má na kontě mimo jiné spolupráci s Milesem Davisem, patří mezi skutečně mistry svého nástroje. Od sedmdesátých let minulého století vydává sólová alba, na kterých hraje plejáda jazzových sólistů včetně českého klávesisty a skladatele Jana Hammera nebo kytaristy Johna Scofielda.

Legenda Ramsey Lewis v Čechách poprvé

Sobotní program odpoledne odstartuje jazzový průvod Bechyní, který doprovodí začínající pražské kapely Parajazz a Vinohradský kvintet. Večerní sérii koncertů zahájí jazzový kvartet Ondřej Pivec Organic Quartet, který hraje převážně vlastní tvorbu, inspirovanou soudobými jazzovými umělci. Po něm své příznivce potěší Jana Koubková s Funk and Latin Band.

Teprve na pozdní 23. hodinu je naplánováno vystoupení sedminásobného držitele zlaté desky a trojnásobného držitele Grammy, klavíristy Ramseye Lewise. Lewis, který přijíždí do Čech poprvé, skládá pop, gospel i filmovou hudbu. Do Bechyně přijede s "The Gospel According To Ramsey" a svým legendárním triem (Larry Gray, Leon Joyce a William Kilgore).

Klavír za tři milióny

Lewis v Bechyni zahraje na klavír značky Steinway v hodnotě tří miliónů korun, který organizátoři museli dovézt až z Drážďan. Na obstarání klavíru od nejprestižnějšího světového výrobce totiž záviselo umělcovo vystoupení v Čechách. Lewis totiž na klavír jiné značky než Steinway odmítá hrát. A protože v Česku je jich pouze pár kousků a téměř nemožné si je vypůjčit, museli organizátoři přes výrobce sídlícího v Kolíně zapůjčit kus ve specializované půjčovně v Drážďanech.

Spolu s klavírem do Bechyně přijede i speciální tým od výrobce, který bude dohlížet na správnou manipulaci a zajišťovat jeho ochranu v případě nepřízně počasí. Celý podnik je značně riskantní, protože festival probíhá pod širým nebem.

Při festivalu bude vystavovat Bičovská

Jako doprovodný program festivalu pořádá město v jízdárně zámku v Bechyni výstavu průřezu malířky Jaroslavy Bičovské. Bičovská se představí padesáti plátny včetně cyklu kreseb k takzvanému "Kalifornskému deníku".

JazzFe se bude jako každý rok konat v bechyňském zámeckém parku a při nepřízni počasí se celá scéna přemístí do zámecké jízdárny. Cena jednodenního vstupného je 390 Kč a zvýhodněná vstupenka na oba dva dny stojí 590 Kč. [odkaz na stránky festivalu]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám