Hlavní obsah

JAR se vracejí k frtko-mýdlovým kořenům

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAR opsali kružnici a přistáli ve svých vlastních vodách. Armáda špásu možná překvapí mladší fanoušky, ale majitele alb ze začátku 90. let určitě ne. Ti naleznou své staré JARy.

Článek

První, co mě napadlo při poslechu desky Armáda špásu, bylo: Mydli to a Frtka. Desky, které kdysi platily za nejvtipnější a nejúchylnější na české scéně (to není kritika, naopak!) znějí dost podobně, i když úplně stejné to samozřejmě není. Armáda špásu je trochu opracovanější, možná vyspělejší. Nicméně píseň Dělnická 69 by klidně mohla být na Mydli to a absolutně by tam zapadla.

JAR byli v posledních letech stále více "taneční" záležitostí, ale Armáda špásu tanečníkům zatne tipec. Kapela splnila to, co předeslala, a deska je skutečně o něco temnější než ta předchozí - tvrdší a ne čistě funky. Menší prostor dostala i dechová sekce.

Nedočkáte se éterických improvizací Dana Bárty, zato Ota Klempíř si dál jede svůj styl. Splétá své mnohovrstevnaté a zvukomalebné texty z útržků pouličního hovoru, vulgarit, různých malých úchylností a potměšilostí i téměř vážných sdělení o naší české současnosti: "Co ses vole učil doma, když ti brácha klátil Katku, ten nabušenej, víc než ty udělanej" nebo "Neváhej a zabodávej svý superpéro". Vzápětí vás JAR upozorní, že jsme "nevidomý národ, co vlajkami tu mává" a přidají i další jedovatosti na adresu českého burana.

Klempíř s oblibou využívá různých nedořečených vět a nečekaných zvratů. Stále ještě překvapuje, i když před deseti lety to zákonitě působilo silněji než dnes. Snad "Klempa" na perverzitě přece jen mírně ubral (vzpomeňte na "ztloukla si knihovničku motorovoj piloj" a "vývar ze psů, to je prej už nuda."

JAR: Armáda špásu, Sony BMG 2006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám