Hlavní obsah

Terry Haass, pařížská umělkyně s moravskými kořeny

Právo, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumentární film o Terry Haass, pařížské umělkyni s moravskými kořeny, který natočila Olga Špátová pro Muzeum umění v Olomouci (MUO), odvysílá Česká televize 21. června ve 20.25 hodin na ČT 2.

Článek

Snímek Terry z Montmartru doplňoval vůbec první velkou retrospektivu díla třiaosmdesátileté sochařky, malířky a grafičky, kterou MUO pořádalo pod názvem Světlo - čas - prostor od konce března do poloviny května.

Terry Haass se narodila v roce 1923 v Českém Těšíně. Část dětství strávila v Mohelnici, studovala dívčí odbornou školu Pöttingeum v Olomouci, poté kvůli židovskému původu v roce 1939 utekla před Hitlerem z Československa do Francie, kde vystudovala dějiny umění a živě se zajímala o staré i moderní umění.

V roce 1941 se odstěhovala do New Yorku. O pět let později vstoupila do ateliéru Williama Stanleye Haytera, který do New Yorku již v roce 1940 přemístil z Paříže svůj slavný Atelier 17. Tam se poznala a spolupracovala mimo jiné s významnými malíři jako byli mj. Miró, Masson či Tanguy. V roce 1951 odešla do Paříže, kde se setkala například s Picassem.

Přátelila se s dcerou Alberta Ensteina, organizovala pomoc pro děti z Tibetu. Její výtvarná tvorba je zastoupena ve sbírkách muzeí a galerií po celém světě (např. Anglie, Belgie, Brazílie, Dánsko, Německo, Spojené státy, ale také Kamerun). Rozsáhlou kolekci nyní vlastní i Muzeum umění Olomouc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám