Hlavní obsah

"Massivní" hudební útok na Bratislavu

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Pomalu se stává tradicí, že slovenská metropole přitahuje zajímavé muzikanty, ať už loni hiphopové průkopníky Fugees nebo předminulý týden populární Black Eyed Peas. Ve středu to byli britští triphopoví mágové melancholických variací Massive Attack. Vyprodané Incheba Expo Areně předvedli své vyhlášené kousky v rámci turné k vydání výběrové desky Collected.

Článek

Otázkou bylo, jestli ústřední dvojice Robert Del Naja (3-D) a Grant Marshall (Daddy G) přiveze i dvě zpěvačky, jejichž podmanivě kouzelným hlasům taky vděčí za světový úspěch. Když se po půl desáté rozezněly tóny songu Tear Drop a na pódium vkročila zpěvačka Elisabeth Fraserová (vokalistka Cocteau Twins), fanoušci nadšeně vykřikli. Začal "massivní" útok na jejich hudební srdce.

Betonovým prostorem a vzrušenou atmosférou podbarvenou hypnotickým zvukem, dubovými rytmy a někdy až tvrdými hardcorovými kytarami zněly nejlepší kousky z patnáctileté historie téhle kultovní party, netradičně dotvářené dvěma dunivými bicími.

Po hodině zhasla světelná show a v "kotli" to vřelo. Proletělo mi hlavou, jestli to myslí tihle hoši vážně a je fakt konec?! Lidé chtěli víc. Vytleskaná "přídavková" část, kdy se servírovaly delikatesy jako Future Proof, Risingson, Black Milk a především nářez Unfinished Sympathy se zpěvačkou Deborah Millerovou, stála za to.

Po "klasickém" koncertu začala opravdová party a lidé se bavili skvěle. Unášela je triphopová vlna a všichni si vychutnávali věci jako Mezzanine, Dissolved GirlAngel. Massive Attack střídali pro ně tak typické středně pomalé tempo s pohodovými jamajskými rytmy Karmacomy, vzrušivou elektroniku, rockovými kytarami i naléhavými rapovými sekvencemi. Svými texty, které běžely v pozadí na světelných panelech, tak vyjadřovali svůj názor proti násilí.

Kdo přišel na koncert, nemohl litovat, zažil totiž originální hudební masáž s nádhernými ženskými hlasy. Škoda jen, že hala nebyla zvukově přizpůsobena elektronickým Massive Attack.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám