Hlavní obsah

Fotograf Jan Šibík vypovídá o světě svými Stories

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotoreportér Jan Šibík podpořil novou knihu Stories expozicí velkoformátových fotografií, jež si můžete prohlédnout do 6. července ve Staroměstské radnici. Knihu ve středu pokřtili pražský primátor Pavel Bém a filmař Jan Hřebejk.

Článek

Kniha Stories i stejnojmenná výstava prezentují dvanáct fotoreportáží ze zahraničních cest, které Šibík podnikl od roku 2001. Zachytil v nich neštěstí a hrůzy nejen jako tichý pozorovatel, ale i jako velmi citlivý člověk např. při pohledu na nemocné AIDS dožívající své poslední dny v naprosto ubohých podmínkách (svou sbírkou a výstavou pro "nemocnici" v ukrajinské Oděse vybral skoro milión korun).

Epidemii AIDS na Ukrajině, následky tsunami na Srí Lance, komunistickou Severní Koreu, pohřeb papeže Jana Pavla II. ve Vatikánu i Jásira Arafata v Ramalláhu či odchod Izraelců z pásma Gazy  - to vše v dojemných kompozicích ukazuje Šibík jako kruté svědectví doby a světa, jehož jsme někdy až příliš němými obyvateli.

U Šibíka jsou zajímavé popisky a průvodní komentáře. Dodává jimi obrazové výpovědi na síle a pomáhá návštěvníkům pochopit "obrazem vyřčené". Zajímavostí je, že všech dva tisíce výtisků publikace obsahuje vloženou fotografii, vlastnoručně podepsanou autorem. Netradiční je i obal knihy, který graficky zpracovali Aleš Najbrt a Petr Štěpán jako montáž tří překrývajících se fotografií. 

Jan Šibík pořádal již řadu výstav doma i v zahraničí a vydal dvě knihy - Kdyby všechny slzy světa a Ďábel v nás.

Více informací lze nalézt na www.sibik.cz, kde jsou k dispozici některé vybrané fotografie. Pro zájemce jsou připraveny i dvě besedy s Janem Šibíkem: 15. a 22. června od 17 hodin. Výstava je přístupná od 9:00 - 18:00, v pondělí od 11:00 do 18:00.

Jan Šibík

Jan Šibík (43) se za posledních jedenáct let vydal na dvě stě zahraničních cest. Stal se svědkem krvavých, pietních i beznadějných světových událostí - masakrů v Sierra Leone, hladomoru v Somálsku, Etiopii, zemětřesení v Turecku, tsunami v Indonésii, exodu iráckých Kurdů do Íránu, nemocných AIDS v ukrajinské Oděse. 

Vydal se i do válečných oblastí v Bosně, Čečensku, Rwandě i Afghánistánu. Zkrátka byl snad všude, kde se něco dělo.... Byl oceněn v soutěži World Press Photo (2004), je rekordním držitelem cen Czech Press Photo (celkem 40) a mnoha dalších ocenění. Pracuje jako dvorní fotograf magazínu Reflex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám