Hlavní obsah

Koupil Picassův obraz ruský miliardář?

Právo, kč, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senzací aukce, již pořádala 3. 5. v New Yorku firma Sotheby‘s, se stal Picassův portrét jeho milenky Dory Maarové. Média v Americe i v Evropě nyní spekulují o tom, kdo za obraz zaplatil neuvěřitelných 95,2 miliónu dolarů, čili přes dvě miliardy korun. Podle britského listu The Sunday Times (ST) byl kupcem 44letý moskevský miliardář Rustam Tariko původem z Tatarstánu.

Článek

Spíše než jméno ale Rusové znají jeho obchodní značku Russkij standart - zejména v podobě oblíbené vodky. Časopis Forbes odhaduje jeho jmění na 1,9 miliardy dolarů. Kromě Tarika britský tisk zmiňuje také o rok staršího Alexandra Abramova, majoritního vlastníka společnosti Evraz Holding. Ten ale podle ST vlastnictví druhého nejdražšího obrazu na světě popírá.

Ať už to byl Tariko či Abramov, v každém případě novopečený ruský majitel přeplatil v aukční síni například i spoluzakladatele firmy Microsoft Paula Allena, či majitele řady kasin v Las Vegas Steva Wynna a zapáleného sběratele Picassových obrazů Leslie Wexnera.

Firma Sotheby‘s o novém majiteli decentně mlčí. Její představitel David Norman pouze naznačil, že trh s obrazy se nyní rozšiřuje po celém světě a že kupci jsou bohatí podnikatelé všech národností a nové ekonomické síly. To by ukazovalo, že dílo koupil někdo mimo Ameriku a Kanadu. I majitelé českých aukčních síní vědí, že ruská klientela je velmi bohatá. Naposledy to prokázal loni prodej obrazu Konstantina A. Korovina Noční Paříž za 5,5 miliónu Kč a letos dražba obrazu Před zrcadlem Ivana I. Šiškina, za nějž majitel zaplatil 8,8 miliónu Kč. Oba patří k deseti nejdražším obrazům draženým v Česku. Patrně nikdo nepochybuje, že je koupili právě Rusové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám