Hlavní obsah

Vieweghovi Účastníci zájezdu míří do kin

Právo, Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cestu českými kiny se chystají vyrazit Účastníci zájezdu, další z bestsellerů jednoho z nejčtenějších spisovatelů, Michala Viewegha. Po Báječných letech pod psa a Výchově dívek v Čechách slavil naposledy úspěch jeho Román pro ženy v režii Filipa Renče, který přivedl loni do kin nejvíc diváků.

Článek

Film sleduje skupinu turistů, složenou z výrazných typů (staří rozhádaní manželé, důchodkyně, homosexuální pár, hezký mladík, ošklivá dívka), na dovolené v Chorvatsku. Postavy jsou oproti knižní předloze dost pozměněné.

Představitelka průvodkyně Pamely Jitka Kocurová, která měla tu smůlu, že její "kostým" byl na množství látky nejúspornější, si postěžovala na zimu, která panovala při natáčení. "Byla jsem zvědavá, jestli mi bude na plátně vidět husí kůže a fialová pusa, bylo to někdy opravdu kruté," řekla Kocurová

Režisér Jiří Vejdělek dodal: "Přesto, když se rozkřiklo, že bude na pláži točit milostnou scénu právě Jitka, seběhly se tam davy Italů a plachetnice přijely blíž ke břehu."

Nesnadná adaptace

Viewegh napsal Účastníky zájezdu na počátku devadesátých let jako reakci na tehdejší ohromný cestovatelský boom, kdy lidé začali po dlouhých letech houfně jezdit do zahraničí. "Tehdy to bylo velmi současné, ale my jsme začali točit o desetiletí později, kdy už to tak výrazné není. Proto jsem chtěl záměrně vytvořit jakési bezčasí, setřít zakotvení v čase," řekl Vejdělek, který se s Vieweghem podílel na scénáři.

"Dovolená je obecná záležitost, kdy si člověk jede odpočinout, problémy nechá doma - a ony ho tam třeba doženou. Týká se to každé doby, proto jsme točili současnost, ale schválně jsme v ní ponechali odkazy k minulým letům," dodal.

Práce s časem nebylo to jediné, s čím se museli autoři scénáře při adaptaci potýkat. Román má hodně postav a nebylo možné do filmu převést všechny natož celý děj.

"Vypravěče jsme odstranili úplně, protože jsem nechtěl, aby na plátně někdo konkrétní vyprávěl, chtěl jsem, aby lidé své příběhy žili. Malinko jsme vypíchli Jolanu a to, co se děje kolem ní, některé postavy jsme jakoby zhustili do menšího počtu," přiblížil práci na scénáři Vejdělek a dodal, že už se mu dnes rozdíl mezi knihou a filmem trochu smývá. "Ale na dnešek v noci se mi zdál strašný sen - román vyskočil z knihovny, létal pokojem a Vieweghovým hlasem volal: Cos mi to udělal!"

Polívková se necítí ošklivá

Jolanu - dívku, která na dovolenou pozvala své rodiče, protože partnera nemá - hraje Anna Polívková. Ve filmu sama o sobě říká, že je ošklivá a tlustá, ale z toho si herečka nic nedělá. "Beru to jako roli, neumím si představit, že bych žila v jiném než ve vlastním těle, v němž se cítím příjemně. Často se mě teď ale ptají, jestli se cítím ošklivá: Ne, necítím," zasmála se dcera Boleslava Polívky a Evelyny Steimarové.

Její filmové rodiče - v manželské krizi po třicetiletém svazku - hrají Eva Holubová a Bohumil Klepl. "Byli úžasní, roztomilí, chovali se ke mně opravdu jako k dceři a pořád se navzájem špičkovali i mimo natáčení," řekla Polívková a Vejdělek dodal: "Skutečně to tak bylo. Nejednou, když jsme mluvili na place o tom, jak scénu zahrát, stačilo, že jsem jim řekl: "Chovejte se jako ráno u snídaně - a bude to."

Kromě zmíněných herců ve filmu uvidíme Květu Fialovou a Janu Štěpánkovou v rolích dvou šarmantních dam, Miroslava Krobota a Pavla Lišku jako řidiče Karla a Karla, Adriana Jastrabana a Jaromíra Noska, kteří hrají homosexuální pár, Martina Pechláta jako potápěče a voyeura, Ondreje Kovala jako zpěváka Maxe a řadu dalších. Účastníci zájezdu vstoupí do kin 20. dubna ve 36 kopiích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám