Hlavní obsah

Matrix Reloaded: nastavovaná záchrana světa

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Osvoboď svoji mysl," hlásá slogan k novému filmu Matrix Reloaded, který je pokračováním úspěšného snímku Matrix (1999), jenž si našel své fanoušky na celém světě a k jehož poetice se hlásí lidé zasažení techno kulturou, internetovými subkulturami včetně cyberpunku, anebo jen módou matrixománie.

Článek

Představa, že svět není tím, čím se zdá, ale jen místem (Matrixem), které kontroluje a zotročuje technologie a počítačové programy, se hodí každému, kdo nějak vzdoruje i přirozeně pochybuje o realitě, o správnosti světa, jaký zná - a zároveň hodně fušuje do počítačů a internetu. Sympatická akční filmová pohádka, která vznikla před několika lety o jedincích, kteří tomu dovedou vzdorovat a nacházejí "pravou realitu", se dočkala, jak káže zákon trhu (chtělo by se dodat všekontrolujícího a ovládajícího), dalšího pokračování - nastavování.

Mission: Zion

Posádka lodi Nabukadnesar tentokrát stojí před opravdu obtížným úkolem: zachraňuje Zion, svět "futuristické technologie a pravěkého kmenu" i samotnou lidskou rasu před armádou strojů - chobotnicových sentinelů. A přitom se navíc musí mlátit s armádou agentů, kteří se klonují rychlostí blesku. Pro "vyvoleného" Nea (Keanu Reeves), jeho Trinity (Carrie-Anne Moss), velitele Morphea (Laurence Fishburne) žádná procházka růžovým sadem.

Vizuálně působivý film

Vymakané jsou opět triky, kamera a potemnělé scenérie, na nichž tvůrci ani produkční firma rozhodně nešetřily - jsou bombastičtější než minule. Na diváka fungují sugestivní přechody reality ve chvějivé částice "kybernetického světa". S bitkami je to o poznání horší, ačkoliv se na baletní bojový tanec Nea, oblečeného v kněžské sutaně, hezky kouká, po dvou minutách to člověka, který zrovna neprojevuje vřelé sympatie k bojovým uměním, docela omrzí - a to ještě netuší, že jej čeká dalších pět až deset (dlouhých minut).

Nepříliš povedený byl nápad s množením zákeřného agenta Smithe, v jednom okamžiku stojí sám Neo proti desítkách stejně vypadajících zákeřných lotrů, kterých stále přibývá. Udatný hrdina je kosí stejně stereotypně a nenápaditě jako po ránu švarný sekáč zarostlou travnatou louku.

Příběh kulhá

A příběh? Počáteční noční můra, dobře navozená paranoia, která člověka bere v dokonale ozvučeném sále s mamutím plátnem za srdce, za uši i za neklidné (a napjaté) všechny končetiny, jak trneme o osud světa i sympatických hrdinů, postupně slábne a ustupuje před tupostí, která se filmu zmocňuje stejně jako na závěr zlotřilá armáda strojů Zionu.

Tvůrci se snaží a šperkují příběh, jak to jen lze. Čelo obrany Zionu ochromuje sentimentální milostný trojúhelník, v němž si kapitánka Niobe vybírá mezi Morpheem a Linkem. A Neo prožívá s Trinity skutečně osudovou lásku, i se slibem, že jej milá neopustí za nic na světě. K tomu připočtěme polofilozofické rozpravy o technologii a světě s radním Zionu a nakonec i se samotným stvořitelem - "architektem" Matrixu - a máme koktail filmu jako na dlani.

Škoda, že roztomilých, vtipných, neotřelých hlášek, které si s gustem a pobavením přeříkávají i ti úplně nudní intelektuálové, je méně než v prvním dílu. Ale třeba to, že "osvobodili za minulý rok víc mozků, než za posledních šest let," stojí za inspiraci.

Paralela s dnešní dobou a rolí USA v ní

Co je na filmu velmi zajímavé, jsou ohlasy dobové mezinárodní situace a neklidu, jaké lze tušit v pozadí příběhu. Filmový národ Zionu se ocitá ve velkém ohrožení, úzkosti a stejně, jako v té první velmoci našeho světa, se i tam ujímají před shromážděním slova válečníci, aby povzbuzovali morálku lidu harcovnickými, patriotistickými řečmi. A stejně i tam "nemusíte, abyste spolupracoval, rozumět". A i tam zjistíte, že v cestě ke spáse a zachránění světa stojí mimo jiné proradní, zdegenerovaní "Francouzi", jejichž jazykem se tak krásně nadává - "zní to, jako když si vytíráte prdel hedvábím". Celá scéna se starým programem Merovingianem a jeho ženou Persefonou vyznívá jako špatně maskovaná parodie na Francii a tu "starou Evropu".

No nic, Matrix je v kinech a jistě zaútočí na přední příčky nejnavštěvovanějších filmů, reklama a byznys kolem něho se o to postarají. Zajímalo by byla otázka, jestli náhodou nelze výzvu "Osvoboď svou mysl" (od Matrixu a technologického zotročení) chápat i tak, abychom se osvobodili od podobných módních filmů a celé reklamní masáže mozků s tím spojené?

Matrix Reloaded, USA (2003), 138 minut, režie a scénář: Andy a Larry Wachowski, kamera: Bill Pope, hudba: Don Davis, hrají: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne, Hugo Weaving.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám