Hlavní obsah

O Febiofest je velký zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o předprodej vstupenek na pražskou část Febiofestu předstihl loňský ročník. Fero Fenič, ředitel této mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa doprovázené řadou koncertů, oznámil, že během prvních pěti dnů si filmoví fanoušci koupili 16370 lístků, což oproti loňsku znamená patnáctiprocentní nárůst.

Článek

Třináctý ročník festivalu bude v Praze zahájen 23. března a navštíví sedm českých a osm slovenských měst. Podle Feniče je největší zájem o film Spojenec, jehož režisérem byl Spike Lee, oscarový příběh z Afriky Nepohodlný a novinku Woodyho Allena nazvanou Match point - Hra osudu.

"Na festivalu bude v ČR uvedeno na 555 projekcích 284 filmů z osmapadesáti zemí. Centrem pražské části bude multikino Village Cinemas Anděl. Promítat budeme i v Ponrepu a na radnici Židovské obce v Maiselově ulici. Tam bude vstup zdarma," řekl Fenič.

Programový ředitel Přemysl Martínek upozornil, že vůbec poprvé bude představen celovečerní debut režiséra Dana Wlodarczyka Indián a sestřička, příběh z malého města obsazený neherci a věnovaný tématu rasové nesnášenlivosti.

"Každý den se osobně představí jedna zajímavá herecká či režisérská osobnost. Budou mezi nimi Claudia Cardinalová, klasik francouzské kinematografie Claude Lelouch, německá herečka Julia Jentschová, která právě s režisérem Jiřím Menzelem natáčí snímek Obsluhoval jsem anglického krále, slavný polský režisér, producent a herec Juliusz Machulski, Emília Vášáryová, Ivan Passer, režisér Rijúči Hiroki a syn hollywoodské hvězdy Roberta Mitchuma Christopher," uvedl Martínek.

Upozornil na rozšířenou sekci novinek světové tvorby, panorama mladého evropského filmu a retrospektivu šestnácti titulů Michelangela Antonioniho. Slovenská část Febiofestu začne podle ředitele Slovenského filmového institutu Petra Dubeckého už v pondělí 27. března. Programově je na české části nezávislá a v šestnácti sekcích uvede přes 150 filmů.

"Půjde celkem o 250 představení a zároveň jakousi největší přehlídku české audiovizuální tvorby na území Slovenska," zdůraznil. Představí se například devět českých novinek a navíc tvorba České televize, společnosti Febio a Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze. "Rozpočet Febiofestu je letos nejvyšší, činí kolem dvaceti miliónů korun, stát do něj přispěl třemi milióny. Významným partnerem je hlavní město Praha," dodal Fenič. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám