Hlavní obsah

Strokes: garážová hudba zajištěných Newyorčanů

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok si na nové konto připsal první zásadní album. Newyorská skupina The Strokes vydala novinku First Impressions Of Earth a učinila tak hned 3. ledna v Americe a dnes, tedy o týden později v Evropě. Šikovný obchodní tah. Všechny gramofirmy světa vystřílely nejlepší mináž tradičně v době předvánočních nákupů. The Strokes jsou nyní na trhu osamocení a je jisté, že v týdenních hitparádách vystoupají na přední místa.

Článek

Není to ale naštěstí důvod jediný. Třetí kolekce americké pětice ve své filozofii navazuje na předešlé desky. Muzikanti si zamilovali syrový garážový zvuk šedesátých let, názorovou nezávislost a image pozdních hipíků, kterým v podstatě nejde až tolik o všeberoucí lásku a drogy, ale trochu se na tom světě nudí.

Předpoklady k tomu měli. Zpěvák Julian Casablancas se s kytaristou Albertem Hammondem Jr. seznámili v roce 1999 ve Švýcarsku na prestižní škole pro bohaté Američany. Členové The Strokes nikdy nepoznali ekonomickou nouzi, nejsou to povaleči z ulice ani potenciální zabijáci, kterým když rupne v lebce, vyřídí každého. Jsou to slušně vychované a zajištěné velké děti, které se jednoduše trhly, protože si chtěly jít po svých. Proto vznikli The Strokes.

Mluví k současné mládeži řečí dávno používanou, ovšem trestuhodně zapomenutou. Obě předešlá alba ukázala, že stále funguje. Formace patří k největším zjevům na americké rockové scéně po roce 2000. Na nové desce dvakrát trochu zaskočí. Hned s úvodním riffem (You Only Live Once) vyvstanou pochybnosti, jestli neopisovala ze skladby I Want To Break Free od Queen. Ještě větším zaskočením je podobnost základního úseku písně Razorblade s "chlapeckým" hitem Mendy.

Tam však naštěstí pochybnosti končí. Kontinuální navázání na předešlá alba přináší daný garážový zvuk, trochu rozskřípané, nicméně osobité instrumentální základy, i Casablancasův ledabylý zpěv, ve kterém je dost nechtěné naléhavosti. Na desce, pravda, není ani jedna tak dobře zapamatovatelná skladba, jakou byla 12:51 z počinu předešlého. Je na ní ale v tomto ohledu širší "názorové" spektrum.

Jako by The Strokes chtěli dokázat, že nelpí na tradicích a rádi se ve svém cítění nepatrně posunou. Překvapivá je například celková tvrdost kolekce. Tak nekompromisní dosud nebyli. Povšechně platí, že nálada desky je proměnná, razance přibylo, leč The Strokes zůstali sami sebou.

Jistě, třetí album už není takový šok jako ta první dvě. Co více ale dnes po Newyorčanech chtít než zachovat si renomé a rozdávat nadále vlastní "unuděnou" originalitu.

The Strokes: First Impressions Of Earth Sony BMG, 52:19 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám