Hlavní obsah

Potter má zemřít, fanoušci jsou zdrceni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Skalní fanoušci čarodějnického učně Harryho Pottera mají po legraci. Spisovatelce Joanne K. Rowlingové už zřejmě postavička leze na nervy a přestože vydělává milióny, chce jí poslat na věčnost.

Článek

Harry má v sedmém dílu ságy "opustit pozemský svět", napsal v úterý britský bulvární deník Daily Mirror. "Žila s Harrym Potterem tak dlouho, že už se ho chce konečně a definitivně zbavit," řekl listu jeden ze zasvěcenců, herec John Dale, který knihu namluvil ve zvukové verzi na CD pro americký trh.

Také Daniel Radcliffe, filmový představitel mladého kouzelníka, nevylučuje tragický konec Harryho jako postavy. "Nechci na to sázet, ale považuji za docela možné, že Harry Potter bude muset v posledním dílu zemřít," řekl.

Závěr potterovského seriálu se očekává na trhu počátkem roku 2007. Název knihy dosud není znám. Rowlingová už ale oznámila, že se těší na psaní jiných knih pro mnohem mladší děti, než jakým byla určena potterovská série. Popisováním příběhů svého čarodějnického hrdiny a jeho přátel si Rowlingová vydělala na 750 miliónů eur (asi 21,6 miliardy Kč).

V historii literatury by nebylo nic nového, že se úspěšný autor chce zbavit ještě úspěšnější postavy tím, že ji nechá zemřít. Přímo v Anglii například Arthur Conan Doyle nechal zemřít svého světoznámého detektiva Sherlocka Holmese, protože chtěl psát už také jiné knihy. Tlak čtenářů a možná i potřeba financí však byla tak silná, že vznikl další díl, v němž se Holmes zase jakoby nic objeví a pronásleduje padouchy dál.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Harry Potter vyjde až 19. prosince

Český překlad šestého dílu série J. K. Rowlingové Harry Potter a princ dvojí krve vyjde v pondělí 19. prosince, a nikoli 15., jak se dosud spekulovalo. Kniha...

Harry Potter už nechce žádný famfrpál

Daniel Radcliffe, kterého zná celý svět jako filmového představitele Harryho Pottera, zřejmě zlenivěl. Nechce se mu do náročné kouzelnické sportovní disciplíny...

Harry Potter se v ČR točit nebude

Příští pokračování filmů o Harrym Potterovi se začne natáčet v únoru 2006 v Británii. Oznámila to podle časopisu Variety společnost Warner Bros a definitivně...

Výběr článků

Načítám