Hlavní obsah

Před 14 lety zemřel Freddie Mercury, fanclub chystá koncerty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přesně před 14 lety, 24. listopadu 1991, zemřel Freddie Mercury (vlastním jménem Farookh Bulsara), jeden z nejvýznamnějších zpěváků v historii. Jako frontman skupiny Queen i v sólových projektech dokázal, že zazpívat dokáže téměř všechno - od rocku přes muzikál až po operu. Český fanclub Queen chystá v Praze na 26. listopad vzpomínkovou show.

Článek

Pražský kulturní dům Opatov bude 26. listopadu svědkem možná největší oslavy Queen v ČR, která bude mít pokračování v Ostravě a přístí ročník prý zasáhne Slovensko. Pořadatelé slibují, že zazní kvalitní živé verze Mercuryho klasických hitů. Vystoupí Michal Hudček, který je známý z televizní soutěže Česko hled Superstar a český revival Princess.

Zajímavé informace o Queen a různých revivalech najdete na stránkách fanclubu www.fcqueen.cz.

Mercury: od rocku k opeře

Farookh Bulsara se narodil v roce 1946 na ostrově Zanzibar. Jeho rodiče si mohli dovolit poslat syna na vzdělání do Londýna a tím nechtěně odstartovali jeden z největších příběhů v dějinách populární hudby. Farookh se začal zajímat o rockovou hudbu a přejmenoval se na Freddie Mercuryho. Byl členem několika studentských kapel a nakonec zakotvil u Queen.

Se svým smyslem pro teatrální show dodal skupině nečekaný rozměr. Rozjel módu saténových oblečků a jiné extravagance. Dá se říci, že prosadil do popu gay-styl a dodnes ho napodobují nejen homosexuálové v celém světě.

Již první deska byla Queen (1973) byla velice zajímavá, nešlo o typický rock sedmdesátých let, ale o pompézní muzikálově-rockové skladby s typickými vysoko posazenými vokály. Podobně zněla i deska Queen 2 (1974).

Naprosto revoluční bylo album A Night at Opera (1975). Monumentální dlouhé písně s pozvolnou gradací jako The prophet´s Song a Bohemian Rhapsody se staly nesmrtelnými a Mercury se stal opravdovou megahvězdou. Album svou promyšlenou koncepcí a bohatostí různých nálad připomíná např. beatlesovské Abbey Road. V každém případě je to jedna z nejdůležitějších desek v dějinách rocku (právě vychází remasterovaná i jako DVD).

Freddie bez Queen, Queen bez Freddieho

Období pompézního rocku uzavírá poněkud nedoceněné album Jazz (1978), v 80. letech Mercury trochu změnil styl. Čím dál více směřoval k popu a funky. Queen vydali vynikající alba Kind of Magic (1986) či Miracle (1989), i trochu zvláštní Hot Space (1982). Mercury nemohl zapřít svůj sklon k muzikálu a disku a začal se věnovat svým sólovým projektům - známé jsou např. singly Living on My Own či Mr. Bad Guy. Absolutní špičku pak představuje jeho duet Barcelona s operní divou Monserrat Caballé.

V současnosti existuje i jakýsi "revival sama sebe", ve kterém hrají dva členové Queen (May, Taylor) a zpěvák Paul Rodgers. Někteří fanoušci toto umělecky problematické oživení legendy Queen odsuzují, jiným se líbí. Komerčně je velice úspěšné, protože nostalgie po Queen je po celém světě obrovská.

Anketa

Myslíte si, že koncerty Queen bez Mercuryho mají smysl?
Ano
10,7 %
Ne
22,1 %
Nejsou špatné, ale Queen to nejsou
67,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 597 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám