Hlavní obsah

V Praze začal festival studentských filmů Famufest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentské snímky, ale i doprovodnou sekci s názvem Pocta absolventům FAMU nabídne program festivalu Famufest, který byl ve čtvrtek zahájen v pražském Divadle Archa. Do neděle 6. listopadu, kdy 22. ročník této přehlídky vyvrcholí předáním tradičních cen Maxim ve čtrnácti kategoriích, se bude promítat také v kině Atlas. V devíti blocích bude uvedeno přes osmdesát titulů.

Článek

Už zahajovací večer byl spojen s oceněním. Divadelní a literární agentura Dilia totiž poprvé udělila Cenu Jana Kříženeckého. Za rok 2004 ji získal polský režisér Tomasz Winski za film Něco v motoru, který napsal a natočil v rámci studia na Filmové a televizní fakultě v Praze. Snímek vznikl v dílně Saši Gedeona a Marka Boudy a byl uveden na loňském Famufestu. Winski je nyní posluchačem 2. ročníku katedry režie.

Cílem Famufestu je prezentovat díla vytvořená studenty za uplynulý školní rok, posoudit i nerealizované scénáře a vystavit fotografie. "Hlavní ambicí je prezentace mladých a talentovaných filmařů mimo akademickou obec," uvedl ředitel festivalu Lukáš Karvánek.

Film doprovodí kapely

Upozornil na bohatý doprovodný program. Nabídne koncerty a hudební party, na nichž vystoupí dýdžej Orion a kapely Madfinger, The Chancers a Umakart. A protože si Akademie múzických umění připomíná 60. výročí svého vzniku, doprovodí soutěžní projekce absolventská tvorba dnes slavných režisérů. Představeny budou například neznámé snímky Věry Chytilové, Jana Němce, Evalda Schorma, Karla Smyczka a Zdeňka Trošky.

První blok soutěžních filmů otevřela ve čtvrtek večer upoutávka k celovečernímu absolventskému filmu Julia Ševčíka Restart. Bude mít světovou premiéru na festivalu v Sundance a do českých kin vstoupí v prosinci. Kino Atlas v pátek po poledni nabídne průřez tvorbou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a pak ozvěny mezinárodního festivalu Fresh Film Fest. Na festivalu bude předána i cena časopisu Cinepur pro nejosobitější film a cena Literárních novin za nejoriginálnější scénář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám