Hlavní obsah

Podzim ve znamení Eca a Grasse

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové prózy dvou světových hvězd: Tajemný plamen královny Loany italského znalce umění Umberta Eca a novela Jako rak německého analytika nacismu Güntera Grasse určitě upoutají pozornost v podzimní nabídce. Vychází i zajímavé tituly českých literátů.

Článek

Eco v sobě snoubí vědomosti znalce historické krásy i schopnosti vypravěče poutavých příběhů, jako byla historická detektivka Jméno růže. Hrdinou románu Tajemný plamen královny Loany, který vyjde v půli října, je šedesátiletý antikvář Yambo, jenž si po probuzení z kómatu pamatuje jen citáty literárních děl.

Objevuje pak útržky vzpomínek a skládá z nich vlastní život. Byl vysněným hrdinou hrabě Monte Cristo, Sandokan anebo Duce? Je to vlastně román o citové výchově za fašismu.

Grassova nová novela Jako rak

Atlantis pokračuje ve vydávání díla Güntera Grasse. Poslední novela z roku 2002 se jmenuje Jako rak a vyjde už začátkem října. Příběh fiktivního vypravěče Paula Pokriefkeho, zasazený do devadesátých let minulého století, se vrací až do nacistické éry. Grass s působivostí známou již z Plechového bubínku ukazuje, jak nacisté ovládali a manipulovali celou společnost včetně dětí.

Podle Marcely Turečkové počítá Argo ještě s vydáním pokračování prvního románu Roberta Fulghuma Třetí přání: zbytek příběhu (skoro). Populární autor by měl v listopadu opět přijet do Česka. Kromě toho v Argu chystají memoáry Boba Dylana Kroniky, dále korigovaná vydání Tolkienova Hobita a vyjde exkluzivní vydání da Vinciho kódu od Dana Browna s rozsáhlým obrazovým doprovodem i v novém překladu Dominiky Křesťanové.

Díky Odeonu u nás poprvé vyjde román Toni Morrisonové Láska, živá připomínka rasové segregace na jihu USA. Podle redaktora Jindřicha Jůzla se v něm jednotliví vypravěči, z nichž každý zná pouze střípek pravdy, postupně noří do vzpomínek. Proč se dědičky rodu, jemuž patří prosperující hotel s velkou tradicí, k sobě chovají, jako by jedna druhou nemohla cítit?

Drsný příběh a la South Park: Vernon Bůh Little

Odeon právě vydává román autora jménem DBC Pierre nazvaný Vernon Bůh Little, hořkou komedii situovanou do zapadlého městečka v Texasu. Vernon se stane obětí štvanice na spolužáka, který bezhlavě střílel kolem sebe ve škole a nakonec se zabil. Jenže dav chce dalšího viníka. Příběh napsaný syrovým jazykem a s ďábelským smyslem pro humor je přirovnáván k South Parku i k legendárnímu dílu J. D. Salingera Kdo chytá v žitě.

V půli září nabídne Odeon novou prózu spisovatelky a překladatelky Moniky Zgustové Tichá žena. Aristokratická hrdinka prožívá šťastná léta jenom v mládí, pozdější emigrace i bolestný soukromý život ji stavějí před věčné otázky po smyslu a směřování života.

Vychází i nový Urban, Fischl a Nuska

Nový román Miloše Urbana Santiniho jazyk (Argo) je nebezpečným pátráním po tajemství univerzální věty. Existuje vůbec? Nebo je to chiméra? A proč někdo neváhá prolít krev, jen aby zůstala utajena? Urbanův román lze rovněž číst jako volné pokračování románu Stín katedrály.

Z novinek české prózy v říjnu vyjdou mj. povídky Bohumila Nuska O paní vševládné v nakladatelství Petrov, které spojuje jediné téma - smrt. Zpočátku připomínají středověké, jakoby pohádkové prostředí, postupně však začnou převládat realistické, časově zařaditelné příběhy.

Na říjen připravila Paseka nový román Viktora Fischla Vy, soudci athénští. Obrazy ze života Sokrata, který se odehrává na pozadí peloponéské války. Hlavní zájem však autor soustředil na filozofův konflikt s mocí, kdy hledal pravdivé odpovědi na otázky a hájil právo sdělovat své objevy spoluobčanům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám