Hlavní obsah

Jízlivý portrét maloměsta

Právo, Petr Matoušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho umělecká dráha se sice párkrát proťala se zavražděným režisérem Theem van Goghem, ale jinak je Vieweghův nizozemský vrstevník Joost Zwagerman (1963) důkazem, že literát nepotřebuje reklamní eskapády, aby byl široce čten.

Článek

Poslední román dosud u nás neznámého prozaika se s chutí trefuje do malosti svého národa, když rodnou zemi vidí jako "klubovnu", kde se v protestantsky čistotné idylce rozhořel generační spor mezi padesátníky, kteří si uvykli mít ve všem pravdu, a jejich syny, kteří jsou náramně pohodlní.

Mlaďounký šéfredaktor komerčního plátku o hotelnictví, jenž těží z přesyceného trhu, je však z té bohorovnosti znenadání vytržen sebevraždou šéfa podniku. Úctyhodný "pětihvězdičkový muž" mu byl spíš otcem než strýčkem a Justýn se usilovně pokouší dopátrat důvodů jeho činu.

Ale dá se vůbec říct, že jsme někoho znali, když jsme si ani nevšimli jeho rozhodnutí z tohoto světa odejít? Jistě, neboť každá věrohodná próza ví, že motivace člověka nejsou plně zjevné. Autor se toho drží a odmítá i intimní vysvětlení, které by se nabízelo, aby nesklouzl do klišé.

A tak se mu na uměřené ploše podařilo hned dvojí. Zaprvé jízlivý portrét zakomplexovaného maloměsta mnohokrát otevřeně diskutující s Flaubertovou Paní Bovaryovou. A zadruhé objev, že byť má Nizozemsko ke smrti na základě vlastní vůle jedince ze všech evropských států legislativně nejblíž, nevyzná se v ní o nic víc než zdánlivě konzervativnější kultury.

Joost Zwagerman: Šest hvězdiček

Přeložila Veronika Havlíková. Odeon, Praha 2005. 160 stran, cena neuvedena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám