Hlavní obsah

Punkeři na svojšickém Antifestu podpořili technaře

Právo, Novinky, Alex Švamberk, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVOJŠICE

Největší přehlídka punkových kapel ve střední Evropě, svojšický Antifest, přilákala o víkendu více než čtyři tisíce diváků. Přijeli i cizinci, zejména z Polska a ze Slovenska, ale také z Německa nebo z Maďarska a Řecka, kteří si nechtěli nechat ujít vystoupení 50 kapel. Pořadatelé navíc přispívají z výtěžku koncertu obci i zdravotně handicapovaným.

Článek

Vedle tuzemské špičky se na dvou scénách představily i legendární anglické soubory 999 a Lurkers, které stály u zrodu punku v druhé polovině 70. let.

Festival si punkeři užívali naplno, pestrobarevná číra měli vyčesaná do výšky a na sobě stylové kožené bundy pobité cvoky a popsané názvy kapel i hesly. Řádili pod pódiem, ale mnozí také znaveni proudem hudby a množstvím vypitého alkoholu pak se splihlými vlasy polehávali na lavičkách nebo jen v blátě na zemi.

Nepořádek, ale bez konfliktů

Mnozí dávali před mobilními toaletami přednost křoví a plastové láhve házeli rovnou pod sebe. "Jsou to punkeři, nemůžu očekávat, že budou házet láhve do plastikových pytlů," řekl Štěpán Málek z týmu pořadatelů. Přesto připravil nejen WC a odpadkové pytle, ale i brigádníky na úklid. "Druhý den po festivalu jsme vstávali v šest, aby se areál do večera uklidil."

Přestože punkeři, z nichž mnozí měli i psy, dávali ostentativně najevo svou odlišnost a z některých doslova "kapala" agresivita, k žádným větším problémům nedošlo. Punkeři si užívali jen mezi svými. Štěpán Málek z kapely N. V. Ú. také vysvětlil, jak náročná je příprava akce, kde vystupuje na 50 kapel: "Zabere to skoro celý rok, začínáme s tím v říjnu." A dodal, že nejde jen o sehnání kapel, ale také zajištění sponzorů a organizaci akce: "Musíme sehnat druhé pódium, postavit před pódia bariéry, zařídit energocentrály, mobilní toalety, protože stávající sanitární zařízení nepostačuje, i vodu." Protože mezi punkery bývají i narkomani, na místě je i stan kontaktního centra.

S obcí je domluven. "Když návštěvníci něco ve vsi poškodí, třeba vyvrátí branku, vždycky se snažím s majiteli dohodnout, že jim to opravíme, i když bych mohl říci, že co se děje v obci, není moje starost, že odpovídám jen za amfiteátr." Před časem však také obci věnoval část výtěžku, který dále dává na charitu, třeba na podporu zdravotně handicapovaných.

Policie na CzechTeku připomínala totalitu

Přestože přístup pořadatelů Antifestu je jiný než u CzechTeku, Málek stojí na straně technařů: "I když mi techno není blízké, nemohu souhlasit se zásahem a vadí mi lži, které šíří policie. Třeba toalety měli zařízené, ale policie je nenechala na louku přivézt." Málkovi policejní zásah připomínal postup veřejné bezpečnosti proti soukromým punkovým akcím za totality, který zažil na vlastní kůži. Obává se, že když policie bude dnes zasahovat proti technařům, příště by mohli být na řadě právě punkeři.

Obyvatelé Svojšic na Pardubicku, obce, v níž trvale žije necelých dvě stě obyvatel, přistupovali k několikanásobné přesile vyznavačů punku celkem se stoickým klidem. Jen místní restauraci preventivně ochránili zákazem vstupu s tím, že je přístupná pouze uzavřené společnosti místních a chatařů.

"Několik stížností majitelů domů jsme zaznamenali, ale hned jsme je vyřešili," přiznal Jiří Sofilkanič z pořadatelského týmu a dodal, že tento ročník patří k těm z klidnějších v dosavadní historii pořádání Antifestu. Hluk z přírodního amfiteátru nebyl v obci téměř slyšet, s výjimkou místní části Cihelna, přiléhající přímo k areálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Na punkový Antifest se sjelo 4000 diváků

Přes čtyři tisíce diváků přilákal v pátek první den už jedenáctého ročníku punkového Antifestu ve Svojšicích u Chrudimi. Je to výrazně více než loni. Většinu...

Výběr článků

Načítám