Hlavní obsah

Město hříchu mrtvolami nešetří

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převést proslulý comics SinCity - Město hříchu v co nejvěrnější podobě na filmové plátno se rozhodl režisér Robert Rodriguez, tvůrce filmů El Mariachi, Desperado, Spy Kids a dalších. Ke společné režii přizval autora comicsu Franka Millera a k natočení jedné scény také Quentina Tarantina.

Článek

Sin City - Město hříchu je film, který ocení především ti, kdo se na něj už dlouho těší, protože mají rádi comicsy, Rodrigueze, a baví je atmosféra černá jako noc, smáčená přívaly deště a krve. Jen takový divák totiž patrně ocení i humor, který si s černotou oné noci nezadá.

Rodriguez s Millerem vybrali ze sešitového comicsu tři povídky a Miller s jejich dějem neudělal prakticky nic jiného, než že ho převedl do podoby filmového scénáře. Před diváky tedy defilují tři ústřední postavy a jejich historky, aniž by se jakkoli propojily.

Sex a násilí jako spojnice jednotlivých příběhů

Drsným hrdinou první z nich je Marv, který nejde pro ránu rozhodně ani pět kroků, ale přesto ho trochu překvapí, když se jednoho rána probudí vedle mrtvé dívky, s níž prožil noc krásnou už tím, že mu ji poskytla zadarmo. S o to větší zběsilostí Marv trestá viníky.

I ve druhé povídce se Dwigt dostává do "konfliktu", v němž nechybí například hlava v nespláchnutém záchodě, kvůli dívce. A stejně tak hrdina třetí povídky, vysloužilý - a snad jediný poctivý - policajt v hříšném městě Hartigan, hodlá chránit děvče, na něž si umanul sadistický syn mocného senátora. Vztah ústředních postav k opačnému pohlaví je tak jediným spojujícím (bohužel také trochu stereotypním) motivem filmu.

Víc netřeba vyprávět. O děj tu totiž ve skutečnosti nejde ani v nejposlednější řadě, což může diváka, jenž setrvává v pocitu, že filmy by měly "o něčem" být, docela slušně rozhodit. Takový pocit je ovšem pro tento případ ve skutečnosti opravdu nevhodný: jestliže totiž comics tištěný nabízí vlastně libovolný prostor pro vlastní fantazii a domýšlení, ve filmové podobě je nepřetržitým atakem jednotlivých scén, jenž se řítí v neměnném tempu - nezbývá, než se jen dívat.

Geniální výtvarné zpracování

To ovšem stojí za to. Sin City - město hříchu je smrští brilantně udělaných akcí, kde končetiny oddělené od trupu létají vzduchem, pistole se zarážejí až do mozků a násilí se sexem jsou si proklatě blízko, a zároveň je výtvarně jedním z nejpozoruhodnějších filmů, jaké jsou na této planetě k vidění.

Rodriguez s Millerem natočili všechny herecké akce v ateliéru před zeleným plátnem a prostředí stvořili výhradně v počítači, takže herci do kontaktu s kulisami vůbec nepřišli. Což je způsob známý, ale nevídaně důsledně dotažený. V barevné kompozici dostáli černobílé barvě comicsu, do které jen místy, zato s neomylnou přesností a působivostí, vkládají barvy, jež tím získavají nový význam. Skvělá je práce se světlem, celé prostředí vyzařuje nesmírně autentickou atmosféru.

Výborné je i herecké obsazení. Mickey Rourke se vrací po dost dlouhé době ve velké roli a je to návrat, v jaký možná sám ani nedoufal. Vynikající maska jeho výkon nepřekrývá, jen patřičně umocňuje. Výborný je i Clive Owen jako Dwigt, účast Bruce Willise celkový dojem určitě nezkazí, a tak by bylo možné pokračovat od jedné role k druhé: Rodriguez s Millerem vybírali nepochybně velmi pečlivě, a je to jedna přesná trefa vedle druhé.

Sin City - Město hříchu stojí za vidění. Je ale zcela na vkusu diváka, zda ho bude bavit celých 125 minut nebo si po půlhodině řekne, že už viděl dost, aby měl představu, "jak" to Rodriguez s Millerem udělali. "Co" udělali, totiž není zdaleka tak podstatné.

Sin City - Město hříchu, USA 2005

Režie: Robert Rodriguez a Frank Miller, Scénář: Frank Miller, Kamera: Robert Rodriguez, Hrají: Mickey Rourke, Clive Owen, Bruce Willis, Elijah Wood, Michael Madsen, Benicio del Torro, Jessica Albaová a další.

Reklama

Související články

FFFILM ve Městě hříchu

Tento týden má premiéru pouze film SIN CITY - MĚSTO HŘÍCHU. Je to unikátní, svěží podívaná (ovšem pouze pro otrlejšího diváka) a ve FFFILMu si přečtete nejen...

Výběr článků

Načítám