Hlavní obsah

Čerstvý nositel Pulitzerovy ceny Jeffrey Eugenides říká: Slavit v Praze je skvělé

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Literární ceny jsou pěkné, když je zrovna vyhrajete, jak o nich řekl Amos Kingsley," odpověděl na dotaz Práva čerstvý nositel americké Pulitzerovy ceny za prózu Jeffrey Eugenides v úterý v Praze na setkání s novináři. V pondělí cenu získal v New Yorku za román Middlesex.

Článek

Literární vavříny si také odnesl Robert A. Caro za třetí díl biografie Master of the Senate o bývalém prezidentu USA Lyndonu Johnsonovi.

"Samozřejmě že sleduji udělování literárních cen. Někdy s nominacemi souhlasím, jindy méně. Alespoň tento rok jsem žádné dilema tohoto typu neměl. Nemusel jsem se držet žádných teorií spiknutí. Pokud jde o román Middlesex, tak jsem ho psal devět let a dělal se mi velmi těžko.

V souvislosti s udělením ceny si uvědomuji, jaké potěšení, jakou lásku a také bolest jsem při psaní cítil. Je to jako zlobivé dítko, s kterým si užijete spoustu trápení, ale nakonec z něho máte ohromnou radost. Takový vztah mám k tomu románu," dodal.

Novinářům prozradil, že dobře věděl, že se Pulitzerova cena bude udělovat 7. dubna, takže si řekl, jaká to bude skvělá příležitost být v Praze na festivalu spisovatelů.

"Pokud bych nevyhrál, tak bych mohl utopit smutek v českém pivě. A kdyby se to náhodou podařilo, říkal jsem si, tak by to byla příjemná věc pro mě i pro festival. Zvlášť proto, že tématem románu jsou proměny. Skutečnost, že Praha bývá popisována jako město Franze Kafky, autora knihy Proměna, mi přišla v této souvislosti nesmírně aktuální," řekl také.

Eugenides se narodil v roce 1960 v Detroitu. Jeho první román Sebevraždy panen z roku 1993 byl zfilmován Sophií Coppolovou.

"Cítím se Američanem, čtyři roky žiju v Berlíně a jsem tam stále méně cizincem. Jsem rád, že se v Praze mohu s řeckými autory zase cítit Řekem."

Na dotaz, nakolik rozděluje autory podle toho, jestli žijí v rodné zemi, v exilu nebo se stěhují, odpověděl včera další řecký spisovatel Petros Tatsopoulos: "Nerozlišuji je podle národnosti, ale na dobré a špatné. Národnost pro mě v tomto smyslu nehraje žádnou roli. Sám jsem Slovan, Turek a Řek a všechno se ve mě promíchává." "Pro spisovatele není nejdůležitější národnost, ale interpretace světa," řekl spisovatel Nikos Panayotopoulos.

"Dneska mám ale radost, když se díky cenám musejí lidé učit vyslovovat tak složité jméno jako Eugenides."

Festival spisovatelů Praha pokračuje ve středu ve 14.00 v obchodu Big Ben v Malé Štupartské 5, kde bude podepisovat kanadský prozaik Yann Martel, v 15 hodin ho vystřídá literární vědec Peter Demetz, Yi Mun-yol z Jižní Koreje a Bulhar Lyubomir Nikolov.

V Divadle Minor v 16 hodin budou diskutovat Josef Nesvadba, Peter Demetz, Ivan Binar a Jiří Pehe. V 19.30 se pak na mezinárodním večeru sejdou Yann Martel, Yi Mun-yol a Josef Nesvadba.

Reklama

Výběr článků

Načítám