Hlavní obsah

Příroda se nejkrásněji zjevuje před objektivem

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražské Staroměstské radnici je možné si do 31. srpna prohlédnout výstavu Czech Nature Photo – Porotci vystavují. Členové poroty soutěže Czech Nature Photo tam prezentují své pojetí zobrazování přírodních krás.

Foto: katalog výstavy

Letící pták evokuje svobodu a volnost (Rostislav Stach, Dudek chocholatý).

Článek

To, co všechny autory spojuje, je nejen vztah k fotografickému řemeslu, ale také hluboký obdiv k přírodě. Expozice ukazuje nejen různé vizuální přístupy v rámci dané disciplíny, ale také často diametrálně odlišná témata. Ta se pohybují od snímků hmyzu až po obrázky největších tvorů běhajících po naší planetě.

Američanka Ami Vitale, fotografka magazínu National Geographic, ukazuje na sérii snímků komunitu zachraňující slony v africké Keni. Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek zase zaznamenal projekt záchrany koně Převalského. Instituce, které šéfuje, totiž ve spolupráci s naší armádou zorganizovala transport těchto vzácných živočichů do Mongolska. V zasněžené přízračné krajině připomínají koně spíše bájné jednorožce.

Sněhové pláně očarovaly také Václava Šilhu. Tučňák královský stojí jako sám voják v poli v nekonečné pláni, zatímco černobíle flekatý tuleň rozvalený na pobřeží připomíná spíše rekreanta na Jadranu.

Veronika Souralová se zaměřila na první pohled na ty nejobyčejnější živočichy, totiž včely. Na zvětšených snímcích působí tyto dělnice našich luk jako futuristické létající stroje. Stejně tak působí i fotografie hmyzu Pavla Krásenského či Javiera Aznara. Petr Bambousek zachytil sice také pavouka v síti, ale jeho nejsilnější snímek ukazuje matku hyenu, která něžně drží v tlamě za krk malé mládě, aby ho mohla odnést do bezpečí.

Rostislav Stach ukazuje přírodu tak, jak si ji představuje našinec. Liška, medvěd, jelen v zeleni pod modrou oblohou. Nádherně zbarvený dudek chocholatý s roztaženými křídly symbolizuje krásu a nespoutanost. Totéž je cítit i ze snímků Michala Krauseho, nejvíce z těch, na nichž ladně plují vzduchem bělostná ptačí křídla.

Všechny vystavené snímky mají nejen vysokou profesionální úroveň, ale i ukazují, že krása přírody viděná optikou fotografického objektivu má své kouzlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám