Hlavní obsah

České animované filmy ocenili ve Francii

Novinky, Stanislav Dvořák

Na festivalu ve francouzském Annecy ocenili o víkendu české animované filmy Dcera a Pouštět draka.

Foto: Maurfilm

Film Pouštět draka

Článek

„Režisérka Daria Kashcheeva získala za Dceru / Daughter jak hlavní Křišťálovou cenu – Cristal du film de fin d'études / Cristal for a Graduation film – v soutěži studentských filmů, tak i cenu dětské poroty za Nejlepší studentský film a tatáž porota ocenila jako nejlepší dětský film snímek Martina Smatany Pouštět draka/The Kite,” sdělila za tvůrce Alena Vandasová.

České snímky čelily velké konkurenci v podobě 3096 děl z 93 zemí.

„Velkou výzvou pro mne bylo, abych po celou dobu napodobila pohyb ruční kamery tak, aby se chovala jako v dokumentárním filmu, ve stylu Dogma 95,“ vysvětlila režisérka.

Krátký příběh pojednává o vztahu dcery a otce a o neschopnosti i potřebě si navzájem porozumět. Neobsahuje žádné dialogy. Režisérka zvolila loutkovou animaci s netypickým překreslováním výrazů očí loutek, které mají dodat melancholický výraz.

Foto: Maurfilm

Film Dcera

Film Martina Smatany Pouštět draka se snaží přiblížit dětskému divákovi složité téma smrti. Činí tak poeticky, různými symboly a metaforami. Hlavním hrdinou je chlapec, který přišel o dědu.

„Je velkou úlevou vidět, že čtyři roky naší práce na přípravě a výrobě filmu se přetavily do hotového filmu, který začíná žít svůj filmový život a sbírat první úspěchy. Velmi mě těší, že budeme moci film představit i divákům právě v Annecy, kde se soustřeďuje pozornost všech tvůrců animovaných filmů z celého světa,“ řekl režisér Martin Smatana.

Světová premiéra loutkového filmu proběhla na filmovém festivalu Berlinale a od té doby již stihl získat mj. cenu za nejlepší krátký film pro děti na festivalu ve Stuttgartu.

Reklama

Výběr článků

Načítám