Hlavní obsah

Smetanova Litomyšl s operami i komorním muzikálem

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešním koncertem České filharmonie na Zámeckém nádvoří zámku Litomyšl začíná 61. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl. Tak se nyní nazývá festival, dříve známý jako Smetanova operní Litomyšl.

Foto: ČTK

Dirigent České filharmonie Jakub Hrůša.

Článek

„Během pětadvaceti festivalových dní uvedeme do neděle 7. července třiačtyřicet pořadů a některá doprovodná vystoupení,“ konstatuje ředitel festivalu Jan Pikna.

Na zahajovacím koncertu diriguje Českou filharmonii Jakub Hrůša, sólistou bude houslista Josef Špaček, zazní díla Smetany, Dvořáka, Janáčka a Čajkovského.

V pátek Česká filharmonie s Hrůšou uvedou se sólisty oratorium Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka, v sobotu na Zámeckém nádvoří zazpívá operní hvězda Olga Pereťatko na galakoncertu árii.

Neděle bude patřit Čajkovského orchestru z Moskvy s dirigentem Vladimírem Fedosejevem.

Opery zůstávají stále silnou stránkou programu festivalu, a tak se letos očekává i kanadská scéna z Toronta, která uvede 5. července komorní operní muzikál Charlotte: Tříbarevná hra se zpěvy od našeho skladatele Aleše Březiny. Fascinující příběh židovské malířky Charlotte Salomonové, která nepřežila Osvětim, napsal Březina na základě její knihy Leben oder Theater? Muzikál měl 1. června světovou premiéru v Torontu, po uvedení v Tel Avivu ho nyní uvidí i čeští diváci.

„Těšíme se i na Národní divadlo s operou Bedřicha Smetany Dalibor, kterou zhlédneme krátce po nové pražské premiéře,“ říká umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám