Hlavní obsah

O kvalitě života i vnímání krásna

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékař, básník, esejista Bohumil Ždichynec v knize O člověku jinak: Tajenka a křížovka života (Aesculapus, 310 stran, 247 Kč) připomíná myšlenku řeckého Hippokrata, zakladatele racionálního lékařství. Moudrý člověk by si měl uvědomit, že zdraví je největším darem života.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohumil Ždichynec

Článek

V úvahách týkajících se kvality života a možnosti kulturně žít připomíná, že jíme proto, abychom žili, ale nežijeme proto, abychom jedli. Moderní člověk se podle něj svým způsobem života vyčlenil do značné míry z přírody a platí za to daň v podobě růstu civilizačních chorob.

Ždichynec upozorňuje na zdánlivě nepochopitelnou věc, že největším nepřítelem člověka je sám člověk. Civilizace, kterou vytváří, ho nutí věnovat se specializovaným činnostem, ale příroda miluje různorodost. Jestliže přetěžujeme neustále jednu část těla a mysli, jediným obranným prostředkem jsou stresové reakce.

Nové knihy

Podle svého objevitele Hanse Selyeho představuje stres „nespecifickou odezvu těla na jakýkoliv požadavek“. Jinými slovy jde o biologickou reakci vedoucí ke změně taktiky a strategie jedince za účelem překonání nepříznivé situace, která ho ohrožovala.

Autor knihy cituje řadu osobností, z jejichž moudrosti bychom se měli učit. Krása sama je podle něho pravou cestou k prameni radosti v harmonii lidské duše. Uvádí Aristotelovu myšlenku, že krása spočívá v souladu celku a velkého množství rozmanitých jednotlivostí. Její vnímání je přirozeně ovlivňováno kulturou dané civilizace a je možná lépe posuzováno s odstupem času, zatímco radost je prožitek, který je univerzální a zakořeněný v lidských emocích. To vše ovlivňuje i vytváří kvalitu života.

Může se vám hodit na Zboži.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám