Hlavní obsah

Čestného Oscara dostane David Lynch, „divný muž“ amerického filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký režisér a scenárista David Lynch, známý nejen seriálem Městečko Twin Peaks, obdrží v říjnu čestnou cenu Oscar za celoživotní mistrovství.

Foto: ČTK

David Lynch

Článek

Pořadatelé uvedli, že ocenění se dává osobnostem, které se celoživotně věnovaly umění a dosáhly mimořádného přínosu svému oboru.

Rodák z Montany David Lynch se proslavil roku 1977 filmem Mazací hlava, děsivým mysteriózním snímkem, který málokdo pochopil. Kritika většinou zmiňovala, že Lynch si zde sáhnul do svých raných dětských traumat a bolestí. Stísněná atmosféra filmu fascinovala a strašila ještě v devadesátých letech, kdy u nás Mazací hlava s úspěchem běžela ve filmových klubech.

Sloní muž z roku 1980 udělal ze záhadného introvertního tvůrce Lynche téměř hollywoodskou hvězdu. Dostal 8 nominací na Oscara. Krutý příběh o znetvořeném člověku vyznívá také bizarně, ale nejde o změť symbolů, má srozumitelný děj.

Foto: ABC

Kyle MacLachlan v Městečku Twin Peaks

Kontroverzně byl přijat sci-fi snímek Duna, mezi záhadné, ale přesto úspěšné filmy patří Modrý samet a dobře byla přijata kriminální road movie Zběsilost v srdci.

Legendou v Lynchově tvorbě pro většinu diváků je a vždy bude seriál Městečko Twin Peaks - mysteriózní hříčka o tajemství amerického maloměsta. Z pozdější tvorby je znám třeba film Mulholland Drive nebo Lost Highway.

Spolu s Lynchem si převezmou čestné ceny i herec Wes Studi a italská filmařka Lina Wertmüllerová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám