Hlavní obsah

Producent Weinstein se dohodl s údajně obtěžovanými ženami, zaplatí 44 milionů dolarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový producent Harvey Weinstein dosáhl dohody se ženami, které ho obvinily ze sexuálního obtěžování. Bude ho to stát zhruba 44 milionů dolarů. Dvou kauz se to ale netýká, neboť v nich je producent obviněn z trestného činu znásilnění. Ve zbytku případů jde o občanskoprávní spory.

Foto: Carlo Allegri , Reuters

Harvey Weinstein

Článek

Právník Adam Harris oznámil médiím, že dohoda byla dosažena. „Osobně jsem velmi optimistický,” uvedl.

Celkem měl Weinstein obtěžovat asi 75 žen, často šlo o herečky. Dohoda ale neřeší vše, stejně se musí postavit před soud kvůli dvěma ženám, které vznesly vážná obvinění včetně znásilnění.

Weinstein patřil k nejvýznamnějším producentům v Americe, založil firmu Miramax a pracoval na slavných filmech, dlouhodobě spolupracoval třeba s Quentinem Tarantinem. Jeho filmy dostaly 81 Oscarů.

Foto: Reuters

Kevin Spacey.

V roce 2017 ale list New York Times přišel s reportáží o obtěžování žen a Weinsteinova kariéra se úplně zhroutila. Vystoupily proti němu i Ashley Juddová,  Salma Hayeková, Gwyneth Paltrowová a další. Weinstein obvinění odmítl, ale stejně byl vyřazen ze společenského života a nikdo už s ním nechtěl spolupracovat.

Kauza se pak rozrostla do masového hnutí MeToo, které upozornilo na násilí a obtěžování žen i mužů v Hollywoodu a v celé Americe. Následně ale hnutí začalo ničit kariéry slavných umělců, často zcela bez důkazů. Kevin Spacey nebo Woody Allen byli vyobcováni z filmového světa, aniž by proběhl soud. Spaceyho dokonce vymazali z již hotového filmu, což vyvolalo obavy, jestli se MeToo nezměnilo v hon na čarodějnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám