Hlavní obsah

Seriál Černobyl se vrací k jaderné katastrofě v Sovětském svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Johan Renck se v minisérii Černobyl vrací ke katastrofě jaderné elektrárny, která se stala v roce 1986 na Ukrajině. Černobyl uvádí koprodukce HBO a Sky. Snaží se přiblížit katastrofickou událost bez hollywoodských příkras, s pořádnou dávkou radiace a hlavně surovosti.

Upoutávka na seriál ČernobylVideo: HBO

 
Článek

K výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl v tehdejším Sovětském Svazu došlo 26. dubna 1986. Z elektrárny se uvolnily radioaktivní látky, které zasáhly nejen Ukrajinu, ale téměř celou Evropu. Komunistické vlády se tehdy snažily rozsah katastrofy zatajovat nebo bagatelizovat.

Výzkumy prokázaly, že v některých potravinách je i u nás stále nezanedbatelné množství cesia Cs-137 z počernobylského spadu. Potvrdil to Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Cesium se nalézá ve zvěřině, houbách a lesních plodech a může se rozkládat ještě několik desítek let.

Foto: HBO

Emily Watsonová v seriálu Černobyl

V seriálu událost vyšetřuje sovětský jaderný fyzik Valerij Legasov (Jared Harris). Místopředsedu vlády Borise Ščerbinu (Stellan Skarsgård) Kreml pověří vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie a jaderná fyzička Ulana Khomyukova (Emily Watsonová) odhaluje tajemství černobylského neštěstí.

Hudbu k seriálu stihl ještě před svou nedávnou smrtí složit islandský hudebník Jóhann Jóhansson.

Reklama

Výběr článků

Načítám