Hlavní obsah

Lake Malawi vstupují do semifinále Eurovize. Podle bookmakerů by mohli postoupit

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká skupina Lake Malawi se pokusí v písňové soutěži Eurovision Song Contest navázat na loňské šesté místo zpěváka Mikolase Josefa. V úterý večer se představí v izraelském Tel Avivu v prvním semifinále. Se skladbou Friend Of A Friend bude o postup bojovat s dalšími šestnácti účastníky. Akce vyvrcholí sobotním finále. Na něm zazpívá i Madonna.

Foto: ČTK/AP

Skupina Lake Malawi, která bude reprezentovat Českou republiku, je v Tel Avivu.

Článek

Lake Malawi zvítězili v národním finále, v němž o reprezentantu země na Eurovizi rozhodli jak fanoušci ve svém hlasování, tak mezinárodní porota.

„Skladba vznikla na takzvaném songwriting kempu a bylo to vůbec poprvé, kdy jsem k psaní písničky pro kapelu Lake Malawi pustil někoho jiného. Na skládání se podíleli Jan Steinsdörfer, klávesista skupiny Chinaski, a polský producent Mikolaj Trybulec. Je to naše společná věc. Psaní písní je pro mě velmi osobní a autobiografické, ale tentokrát jsem se víc otevřel,“ řekl o Friend Of A Friend zpěvák a kytarista skupiny Lake Malawi Albert Černý.

V semifinále se naší kapele postaví mimo jiné zástupci Kypru, Finska, Polska, Maďarska, Belgie, Austrálie, Portugalska nebo Řecka. Druhé semifinále se odehraje ve čtvrtek 16. května.

Foto: ČTK/AP

Albert Černý ze skupiny Lake Malawi při zkoušce v Tel Avivu.

Podle bookmakerů je největších favoritem celého klání Nizozemec Duncan Laurence s písní Arcade. Za ním je John Lundvik ze Švédska se skladbou Too Lane For Love, třetí by podle mínění sázkových odborníků mohl skončit Francouz Bilal Hassani s písničkou Roi.

Mezi favority jsou i zástupci Ruska, Ázerbajdžánu nebo Itálie. Lake Malawi jsou v součtu mínění bookmakerů na šestnáctém místě, což by znamenalo, že by se měli dostat do finále.

Z každého semifinále postoupí deset účastníků, ve finále se k nim přidají ještě zástupci pořádajícího Izraele, dále Německa, Francie, Itálie, Španělska a Velké Británie.

Hostem finále bude zpěvačka Madonna, která zazpívá dvě skladby. Do Izraele přijede se stošedesátičlenným týmem a její vystoupení, jež by mělo stát asi milion dolarů, zaplatí podnikatel, filantrop a miliardář Sylvan Adams.

Dříve než se začalo

Eurovize je soutěž, ve které se v minulých letech odehrálo několik skandálů. Nejinak je tomu i letos. Přišly ještě dříve, než akce začala.

V únoru se vzdala reprezentace své země izraelská skupina Shalva Band. Organizátor soutěže totiž odmítl její požadavek, aby se generální zkouška před finále nekonala v pátek večer, kdy někteří ze členů skupiny slaví šabat. Právě záznam z generálky slouží mezinárodní porotě k tomu, aby rozhodla o vítězi celé soutěže. Do sporu vstoupila izraelská ministryně kultury Miri Regevová, která Evropskou vysílací unii, organizátora soutěže, požádala, aby udělala výjimku. Ta to ale odmítla s vysvětlením, že pravidla soutěže platí pro všechny. Izrael bude ve finále nakonec reprezentovat zpěvák a herec Kobi Marimi.

Na sklonku února odvolala svou účast v soutěži Ukrajina. Tamní Národní veřejnoprávní televizní a rozhlasová společnost Ukrajiny chtěla vyslat do Izraele zpěvačku Maruv, která zvítězila v domácím finále s písní Siren Song. Interpretka, vlastním jménem Hanna Korsunová, následně dostala čtyřiadvacet hodin na to, aby podepsala smlouvu, která jí dočasně zakazovala vystupovat v Rusku. To však odmítla. Prohlásila, že je ochotna zrušit turné v Rusku, ale nepřistoupí na další požadavky ze smlouvy, které považuje za cenzuru.

Foto: ČTK/AP

Loňskou vítězkou Eurovize je Netta z Izraele.

V posledních dnech pak sílí kritika Izraele za to, že bombastičností soutěže chce odvést pozornost od násilí v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu. V Izraeli se nicméně akce koná podle pravidel Evropské vysílací unie, neboť následující ročník se vždy uskuteční v zemi vítěze ročníku stávajícího. Loni vyhrála v Lisabonu izraelská zpěvačka Netta s písní Toy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
We Are Making Love Again - Lake Malawi [CD]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám