Hlavní obsah

Díla osobností filmové i klasické hudby v Praze

Právo, ČTK, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžké rozhodování museli absolvovat v neděli v Praze posluchači, kteří mají rádi filmovou hudbu. V O2 areně se konal koncert filmové hudby Hanse Zimmera, v Rudolfinu řídil PKF-Prague Philharmonia americký filmový skladatel a dirigent David Newman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Díla Hanse Zimmera v Praze řídil Gavin Greenaway.

Článek

Filmové melodie skladatele Zimmera zněly v symfonických aranžích v podání orchestru pod vedením Gavina Greenawaye. Atmosféru doplnily projekce ze snímků Piráti z Karibiku, Gladiátor, Šifra mistra Leonarda nebo Dunkerk. Jeden z nejúspěšnějších filmových skladatelů současnosti Zimmer se večera osobně neúčastnil.

Program zahájil slavný Temný rytíř následovaný Králem Artušem a hudbou k filmovému trháku s Tomem Cruisem Mission Impossible 2. Válečné drama Pearl Harbor doprovodily záběry japonských letounů útočících na americkou vojenskou základnu a videoprojekce se dočkala i muzika k filmovým hitům Lví král, Šifra Mistra Leonarda, Gladiátor či k animovanému Madagaskaru. Každou ze skladeb odměnil aplaus vděčného publika.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V O2 areně se hrály skladby z děl Hanse Zimmera.

Zaplněný sál Rudolfina uvítal Davida Newmana u nás poprvé. Do první půlky programu vybral skladby Igora Stravinského a Arnolda Schönberga. Po pauze došlo na jedinou filmovou skladbu, a to od nestora americké filmové hudby Johna Williamse k televiznímu snímku z roku 1971 Jana Eyrová.

Vrcholem večera bylo Concerto in F George Gershwina se sólovým klavírem Nizozemce Andrewa van Oeyena, jenž nadchl zejména podáním druhé „bluesové“ věty díla s mnoha jazzovými prvky. Sólista pak přidal i Gershwinovu píseň The Man I Love v klavírní úpravě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám