Hlavní obsah

Jiří Bartoška o Kunderovi: Klobouk z Jakuba mám doma

Novinky, Jiří Bartoška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S dílem Milana Kundery mám vedle nádherného představení Jakuba a jeho pána docela čerstvou zkušenost. Načetl jsem audioknihu Nesnesitelná lehkost bytí a popravdě řečeno mě dost překvapilo, že se o ní v médiích nepsalo.

Foto: Pavel Vácha, ČTK

Milan Kundera v roce 1968.

Článek

Je to úžasný román a potěšilo mě, že Milan Kundera, který rozdává svou práci opravdu po milimetrech, tentokrát souhlasil s natočením tak zásadního románu s podmínkou, že to budu číst já.

Má ješitnost mi tedy velela nabídku přijmout, i když načíst deset hodin a čtyřicet minut těžkého textu pro mě bylo jako zdolat osmitisícovku. A moc mě potěšilo, když mi režisér Radek Bajgar poslal přání k narozeninám s tím, že jsem mu touto audioknihou Kunderu znovu objevil.

Pokud jde o Jakuba a jeho pána, pořád mám doma ten klobouk. Vzal jsem si ho, když jsme v devadesátých letech skončili, přestože vůbec nemám ve zvyku brát si věci na památku. Tohle bylo něco jiného, ten klobouk byl na jevišti od roku 1976. To je krása.

Foto: ČTK

Jiří Bartoška jako Jakub nosil svého pána Karla Heřmánka desetiletí na ramenou. Snímek z Divadla bez zábradlí.

My jsme tehdy věděli, že Jakuba rozhodně nepsal Evald Schorm. Byly v něm věty, které by nikdy nenapsal, to se u velkých talentů pozná. Netušili jsme ale v nejmenším, že to byl Milan Kundera a že díky Evaldově odvaze, s níž se pod to podepsal, se Jakub mohl v Ústí nad Labem hrát. Bylo to tehdy politické divadlo, samozřejmě, věděli jsme přesně, kdy přijde potlesk na otevřené scéně.

Když jsme Jakuba obnovili po osmdesátém devátém, najednou se všechno změnilo a tam, kde jsme čekali aplaus, nepřišel. Naopak byl úplně jinde. Bylo vidět, jak v tom lidé našli zase něco jiného. A když jsme ho pak oprášili ještě v roce 2008, měl jsem radost, jak byli všichni spokojeni, jak je to opravdu pěkné divadlo.

(Autor článku je herec a prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám