Hlavní obsah

Skupina Rammstein pobouřila Židy. Koncentrák jako marketingový trik

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlnu kritiky vyvolal krátký trailer skupiny Rammstein, který si pohrává s tématikou koncentračních táborů. Někteří komentátoři to považují přinejmenším za nevkusné, jiní za nemorální.

Teaser k videoklipu Rammstein - DeutschlandVideo: Rammstein

 
Článek

V krátkém videu jsou vidět členové skupiny, kteří vypadají jako vězni v koncentračním táboře. Zdá se, že je chce někdo oběsit. V traileru se však vůbec nic nestane a nikdo tam nemluví. Na konci se objeví nápis Deutschland (Německo), jehož provedení připomíná čtyřicátá léta minulého století.

Video se dá těžko jednoznačně interpretovat, protože je příliš krátké. Podobné počiny by se měly posuzovat až ve chvíli, kdy vyjdou celé písně nebo album.

Foto: Rammstein

Rammstein

Předseda Ústřední rady Židů Josef Schuster je trailerem znepokojen. „Kdo zneužívá holocaust k marketingovým účelům, jedná odsouzeníhodně a nemorálně,“ řekl.

Vládní pověřenec pro otázky antisemitismu Felix Klein se domnívá, že obecně není na uměleckém ztvárnění holocaustu nic špatného. „Pokud ale bylo video vyrobeno jen k provokaci a zvýšení prodejnosti, aby vyvolávalo skandál a připoutávalo pozornost, tak tím byla překročena červená čára,“ uvedl.

„Pokud by šlo o písničky proti antisemitismu, byl bych mile překvapen,” řekl Klein.

Ředitel nadace Bavorské památníky Karl Freller už pozval skupinu na prohlídku koncentračního tábora v Dachau. Nechtěl ale trailer soudit, protože neví, co vlastně za videem je.

Reklama

Výběr článků

Načítám