Hlavní obsah

Nobelistka Müllerová přijede na Svět knihy Praha

Právo, kul

Pozvání na 25. ročník Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha přijala významná představitelka německé literatury, prozaička, básnířka a nositelka Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová. Festival se uskuteční od 9. do 12. května na Výstavišti v Holešovicích.

Foto: ČTK

Nositelka Nobelovy ceny Herta Müllerová přijede na knižní veletrh do Prahy.

Článek

Müllerová na Svět knihy Praha přijede s podporou Goethe-Institutu a nakladatelství Mladá fronta. Nobelovu cenu obdržela před deseti lety. Švédská akademie ocenila, že jako spisovatelka „formou básnické zkratky a prozaické otevřenosti kreslí obraz krajiny vyděděnců“.

Pětašedesátiletá autorka s rumunskými kořeny ve svých dílech zkoumá historii německé menšiny vystavené útlaku režimu vedeného diktátorem Ceaușescem. Do sporu s režimem se dostala i ona sama, ale v roce 1985 získala povolení k vycestování do Berlína, tehdy Západního, kde žije dosud.

Festival tak návštěvníkům umožní setkání se dvěma hosty, jejichž tvorba byla oceněna Nobelovou cenou za literaturu. Organizátoři totiž už dříve oznámili, že knižní událost a vůbec poprvé Česko navštíví hvězda latinskoamerické literatury, nobelista Mario Vargas Llosa. Oba se publiku představí také 11. května ve společném sobotním večeru v kině Lucerna v Praze.

Na festival přijedou mimo jiné i Bernard Minier, John Banville, Javier Cercas, Robert Menasse a Alain Finkielkraut.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám