Hlavní obsah

Šance české literatury na knižním veletrhu v Lipsku

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 20. března byl v německém Lipsku zahájen tradiční mezinárodní knižní veletrh, jehož hlavním hostem je Česká republika. Ve čtvrtek pak bude známo jméno nositele prestižní ceny veletrhu, na niž je mezi pěticí autorů nominován Jaroslav Rudiš s knihou Winterbergova poslední cesta (Winterbergs letzte Reise).

Foto: ČTK

Spisovatel Jáchym Topol (první zleva) si povídá se spisovatelkou Kateřinou Tučkovou na nástupišti pražského hlavního nádraží. Skupina autorek a autorů vlakem odjela na knižní veletrh do Lipska.

Článek

„Skutečnost, že je Česká republika hlavním hostem, je mimořádný úspěch. Jsem moc rád, že ministerstvo kultury našlo finanční prostředky, abychom mohli naši zemi v Lipsku důstojně reprezentovat,“ řekl Právu ministr kultury Antonín Staněk.

„Do Lipska se velmi těším, protože veletrh je známý tím, že se tam hledají a odkrývají literární talenty. Zároveň je to místo, na němž se dají sjednávat zajímavé kontrakty pro celý německy mluvící trh. To je třeba zdůraznit, protože nejde jen o Německo, ale Rakousko, část Itálie a další země,“ dodal.

Cení si toho, že se organizátorům naší účasti podařilo připravit zajímavý program nejenom pro samotný veletrh. Jedna část už proběhla a další bude pokračovat i po jeho skončení.

„Je to obrovská šance pro českou literaturu,“ říká Tomáš Kubíček, ředitel Moravské zemské knihovny, která za českou účast na veletrhu zodpovídá.

Prezentace českých autorů a nakladatelů je splněný sen dlouholetého ředitele veletrhu a přítele české kultury Olivera Zilleho. Je přesvědčen, že „lipský knižní veletrh Česku jako hostující zemi nabídne velkou pozornost v celém německy mluvícím světě“.

Příležitost románu Jaroslava Rudiše

Rudišova Winterbergova poslední cesta sklidila po svém nedávném vydání mimořádný ohlas a vynutila si už několikerý dotisk nákladu. Je o putování dvou mužů střední Evropou a její bolestnou historií.

S cenou za prózu budou vyhlášeni rovněž vítězové v kategorii literatura faktu a překlad. Každý z vítězů získá odměnu ve výši 20 tisíc eur (cca 515 tisíc Kč). Během historie soutěže, zahájené v roce 2005, se mezi kandidáty na cenu dostal česko-německý spisovatel Jan Faktor.

Na veletrhu, na němž se prezentuje na dva a půl tisíce vystavovatelů z několika desítek zemí, se uskuteční na tři a půl tisíce autorských čtení, uměleckých vystoupení a debat. O přízeň čtvrt milionu návštěvníků se do neděle bude ucházet na sto třicet akcí českých autorů.

Každý ze čtyř dnů bude mít z české strany jedno téma a jednoho vyslance. Budou jimi postupně Radka Denemarková, Jaroslav Rudiš, Jiří Přibáň a Tomáš Glanc. Vyslanci dětské literatury se stanou Iva Procházková a Petr Sís. Česká delegace autorů čítá na padesát jmen.

Náš program se neomezuje pouze na literaturu. Již 15. března byla zahájena výstava „Mezitím na jiném místě. Století českého komiksu“. Potrvá do 31. března. Osm českých klasických filmových snímků bude ve spolupráci Národního filmového archivu v Praze a Schaubühne Lindenfels promítáno do 14. dubna. Jsou mezi nimi Krakatit s Karlem Högerem, oba díly Steklého Dobrého vojáka Švejka, Vláčilova Marketa Lazarová i Němcovy Démanty noci. Ve středu na veletrhu vystoupil Kafka Band s programem Amerika.

V Lipsku byla už k vidění výstava o životě za první republiky a ke slyšení operní pěvkyně Dagmar Pecková. Aktuální výstava v Německém muzeu knihy a písma ukazuje podobu české avantgardy a na podzim do Lipska zavítá výstava připomínající Chartu 77. Tamní opera uvede Jenůfu od Leoše Janáčka.

Tomáš Kubíček je přesvědčen, že Rok české kultury, jehož vyvrcholením je právě česká účast na knižním veletrhu, povede ke zviditelnění české kultury a literatury. „Dopad lipského veletrhu je tak tři roky. A ty tři roky má daná literatura buď na to, aby se etablovala v německém prostředí, anebo ne,“ říká.

Podle jeho předpokladů by se mohlo podařit, aby německý knižní trh přijal každý rok deset až patnáct knih českých tvůrců. „To by byl fantastický úspěch,“ dodal.

V německy mluvících zemích se zatím ročně prezentují tři až pět titulů českých spisovatelů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám