Hlavní obsah

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Divadelní, filmový a televizní herec Stanislav Zindulka zemřel ve věku 86 let. Oznámil to ve čtvrtek ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka.

Stanislav Zindulka ve filmu Babí léto

 
Článek

Stanislav Zindulka, který se narodil roku 1932 v Jilemnici, měl od dětství vztah k divadlu díky rodičům, kteří ochotničili. Vystudoval pražskou DAMU a působil v divadle Hradci Králové a v Divadle bratří Mrštíků. Od roku 1994 byl členem pražského Činoherního klubu.

Většina lidí si ho nejspíše spojuje se seriály Vlak dětství a naděje a Bylo nás pět  nebo s filmem Hanele.

Před kamerou debutoval jako mladík už v roce 1956, v dnes zapomenuté komedii Váhavý střelec. Velké role v zásadních filmech se mu dlouho vyhýbaly, i když se  objevil v 60. letech třeba v parodii Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky. Koncem sedmdesátých let hrál ve významnějším filmu Božská Ema o pěvkyni Emě Destinové. V roce 1986 měl zase menší roli ve Smrti krásných srnců Karla Kachyni podle známé literární předlohy Oty Pavla.

Foto: archív Činoherního klubu

V domovském Činoherním klubu s Petrem Nárožným ve hře německého dramatika Gerharta Hauptmanna Před západem slunce.

Foto: ČTK

Jan Míka (vpravo) s hercem Stanislavem Zindulkou při natáčení seriálu Náves.

Foto: Česká televize

Seriál Bylo nás pět. Ludmila Zábršová-Molínová a Stanislav Zindulka

Po komedii Jak básníkům chutná život (1987) si zahrál v uznáveném dramatu Tichá bolest (1990) o zvěrstvech komunistického režimu. Devadesátá léta pro Zindulku znamenala šťastné období před filmovou kamerou. Hrál v kultovních Báječných letech pod psa, v Bumerangu či ve snímcích Vše pro firmu nebo Hanele. Roku 2001 získal Českého lva za herecký výkon ve vedlejší roli v Babím létě. Je také držitelem divadelní ceny Thálie za celoživotní mistrovství.

Intenzivně pracoval i v důchodovém věku, natáčel např. Hořící keř o Janu Palachovi, Správnej dres nebo Zločin v Polné. Poslední položkou v jeho dlouhé filmografii je Narušitel z roku 2019.

O svém životě a práci Stanislav Zindulka vyprávěl v roce 2016 ve velkém  rozhovoru s deníkem Právo.

Pro televizní diváky byl asi především seriálovým hercem - počet seriálů, kde se objevil, je skutečně ohromný. Jen namátkou šlo o tituly jako Vlak dětství a naděje, Rodáci, Dobrodružství kriminalistiky, Náhrdelník, O zvířatech a lidech, Hříchy pro pátera Knoxe, Bylo nás pět, Detektiv Martin Tomsa, Četnické humoresky, Tři králové, Černí andělé, Ulice, Vyprávěj , Případy 1. oddělení a řadu dalších.

Stanislav Zindulka: Nejslavnější role

Vlak dětství a naděje

Bylo nás pět

Hanele

Báječná léta pod psa

Tichá bolest

Babí léto

Hořící keř

Anděl páně

Reklama

Výběr článků

Načítám