Hlavní obsah

Skvělý debut Simona Rattlea s Českou filharmonií

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský dirigent Simon Rattle má za sebou první spolupráci s Českou filharmonií. Bývalý šéf Berlínských filharmoniků a nyní London Symphony Orchestra si vybral pro tři pražské koncerty v Rudolfinu dvě skladby, symfonickou báseň Antonína Dvořáka Zlatý kolovrat a vokální symfonii Gustava Mahlera Píseň o zemi. V ní mezzosopránový part zpívala jeho manželka Magdalena Kožená.

Foto: Petra Hajská

Simon Rattle a Magdalena Kožená na jednom pódiu.

Článek

Obě díla prezentovali dirigent a orchestr výjimečným způsobem. Ve Dvořákově skladbě vystihli dramatičnost i baladičnost skladatelova zpracování Erbena, vrcholem ale bylo jejich podání Mahlerovy symfonie psané na texty čínských básníků 8. a 9. století.

V šesti písních byli sólisty novozélandský tenorista Simon O’Neill a zmíněná Magdalena Kožená. Především ta zcela excelovala. V poslední písni Rozloučení, jež je spíše sólovou kantátou o údělu a smrti člověka, si poradila s velmi náročnými party. Podala ji tak, že po posledním slově „Ewig“ zaznívajícím do ticha lidé v sále dlouho čekali a pak zazněl hlasitý potlesk, který byl odměnou i dirigentovi a orchestru.

Rattle vystihl harmonii písňového i symfonického živlu v díle a orchestr s mnoha vynikajícími sóly mu asistoval na vrcholné úrovni. Byl to debut, který zůstane dlouho v myslích posluchačů.  

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám