Hlavní obsah

V Ungeltu zpívá a kouzlí Soňa Červená

Právo, Radmila Hrdinová

Když před pár lety zazpívala Soňa Červená na jubileu pražského Divadla Ungelt píseň svého otce, všechny nadchla. Zrodil se nápad na její samostatný recitál. Večer s názvem Zpívá a vypráví Soňa Červená měl v pátek 15. února premiéru a na repertoáru Divadla Ungelt se bude vracet každý měsíc. Nejbližší reprízy jsou ale již beznadějně vyprodané.

Foto: Marie Krbová

Soňa Červená své publikum miluje.

Článek

Když na jeviště vstoupí křehká útlá bytost, opírající se o ruku klavíristy Karla Košárka, diváci zapochybují, zda zvládne celý dvouhodinový večer. Vždyť je jí třiadevadesát let. O pár minut později už bez dechu a pochybností přihlížejí, jak tato dáma s komediantskou vervou naplno vplula do Kuchyňské revue Bohuslava Martinů.

Recituje, zpívá, volá, směje se, temperamentně gestikuluje, tančí, ano vskutku tančí, protože jí k tomu stačí, aby zády k publiku vystřihla s minimem pohybů dokonale erotické tango. Zachovat si ženské charisma a smyslnost v třiadevadesáti letech dokáže málokdo. Soňa Červená má obojí.

Foto: Marie Krbová

Soňa Červená s Karlem Košárkem u klavíru zpívá písně z repertoáru Červené sedmy.

Předvede to i v Poulancově šansonu Cesty lásky a Satieho Panu kloboučníkovi. Zavede diváky na chvíli do meziválečné Paříže. A po pauze jim nabídne čtyři písně z Jelínkových Zpěvů sladké Francie, zhudebněné Jiřím Červeným. Z každé vykouzlí malý příběh: smutek navrátivšího se námořníka dýchne drsnou Bretaní, Apolénka a Jeptiška dívčí koketností a Maturina živočišnou láskou k vínu a pozemským radostem.

Poslední část věnovala památce kabaretu svého otce. Čtyři melancholické písně jsou ohlédnutím za mládím a láskami. Zdaleka nejde jen o to, že to Soně Červené stále zpívá, ale že z každé písničky dovede hereckými prostředky a živým kontaktem s publikem vytvořit událost, vložit do ní kus své životní zkušenosti.

Vynikajícím partnerem jí je klavírista Karel Košárek, jehož umění zazáří už v Martinů Kuchyňské revui, ale dokonalé v jeho podání jsou i sólové skladby, Ježkův Buggati step či Gershwinova Tři preludia, v nichž předvede nejen dokonalou techniku, ale i muzikalitu a smysl pro jazzové rytmy i teskné blues.

Dvě hodiny utečou jako voda a divákům nabitým energií křehké dámy se nechce odejít. Odmění je přídavkem, v němž se vrátí o celých sedmdesát let zpátky a který ji tak proslavil – písničkou Jakpak je dnes u nás doma z muzikálu Divotvorný hrnec, v němž kdysi s Janem Werichem začínala svou kariéru.

Zpívá a vypráví Soňa Červená

Soňa Červená (zpěv, slovo) a Karel Košárek (klavír), premiéra 15. února v Divadle Ungelt, Praha.

Hodnocení: 100 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám