Hlavní obsah

Lidé se loučili s hercem Luďkem Munzarem. Nad Národním divadlem přeletěla letadla

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Národním divadle v Praze se lidé v pátek loučili s hercem Luďkem Munzarem. Pietní akt začal v 11.00 a skončil po hodině. Kromě kolegů, kteří mu vzdali hold, přišly i další stovky lidí.

Záznam: Pohřeb Luďka MunzaraVideo: Novinky

 
Článek

Na úvod pietního aktu zahrála a zazpívala skupina Hradišťan Jiřího Pavlici.

Ředitel Národního divadla Jan Burian ve své řeči herce označil za „poctivého člověka bez kompromisů“.

Letadla nad Národním divadlemVideo: Novinky

„Do Národního divadla vstoupil na jaře roku 1957 jako mladý muž nové generace... nastala éra Otomara Krejči. Luděk Munzar se stal jedním ze symbolů této éry,“ řekl. „Měl dar spojovat výbušnost s elektrizujícím napětím, bystrý intelekt s pevnou vůlí, střídmost, cudnost a křehkost s živelnou energií, sžíravou ironií.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Národního divadla Jan Burian

„Věřila jsem vám vždycky, protože vaše slova měla váhu. Ať už byla pronesena ústy postav, které jste hrál, nebo když jste vystoupil na schůzi jako Luděk Munzar,“ řekla herečka Taťjana Medvecká.

„Za ty chvíle strávené společně na jevišti vám děkuju – a nejen za ně,“ dodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Taťjana Medvecká

„Jsou dobří a špatní lidé v každém oboru a pak jsou legendy, jakou byl bez pochyby Luděk Munzar. My jsme se jako rodiny znaly už odmalinka. Mně pan Munzar dokonce hrál několikrát tatínka. Třeba v Jakubu sklářovi nebo v televizním filmu Maska, ale to není podstatné. Měl jsme to štěstí být s ním chviličku a to natáčení bylo úžasné. On se tomu věnoval a projeli jsme spolu půlku republiky a propovídali spoustu hodin,“ zavzpomínal herec Ondřej Kepka.

Ondřej Kepka o Luďku MunzaroviVideo: Novinky

Iva Janžurová poděkovala Munzarovi „za chvíle přátelství“.

Iva Janžurová na pohřbu Luďka Munzara Video: Novinky

„Vím, že sis to nenamířil rovnou nahoru, a jsem si jistá, že ještě teď provádíš nizoučko nad námi své okruhy ve svém větroni. Můžeš to dělat, protože teď jsi neviditelný. Byl jsi už jednou neviditelný v roce 1965, kdy pan Bělka režíroval román Jaroslava Havlíčka. Hrála jsem tvou služku, samozřejmě zamilovanou do svého pána,“ vzpomínala Janžurová.

Vynášení rakve z Národního divadlaVideo: Novinky

„Občas jste říkal, že herectví není pro chlapy, byl jste živoucím důkazem toho, že jste se mýlil,“ řekl o Munzarovi Ivan Trojan.

Proslov Ivana Trojana na pohřbu Luďka MunzaraVideo: Novinky

S hercem a také pilotem Munzarem se přišly rozloučit i kolegové včetně  dvojnásobného mistra světa v letecké akrobacii Petra Jirmuse. Nad budovou divadla přeletěla dvě letadla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Iva Janžurová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku zleva Petr Kostka, Hana Maciuchová a Petr Štěpánek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní divadlo se loučilo s Luďkem Munzarem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nad Národním divadlem přeletěla dvě letadla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohřeb Luďka Munzara v Národním divadle

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Luděk Munzar na snímku z 25. října 2014

Luděk Munzar zemřel ve věku 85 let v sobotu 26. ledna. Byl předním hercem  pražského Národního divadla, kde působil až do roku 1990. Hrál také v mnoha filmech jako Ročník jednadvacet, Žert, Temné slunce, Srpnová neděle, Lev s bílou hřívou nebo v seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře, podílel se na televizních dokumentech a daboval.

V roce 2012 obdržel Cenu Thálie 2011 za celoživotní činoherní mistrovství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám