Hlavní obsah

Svědectví o nacistické okupaci Šumavy

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K výročí podepsání mnichovské dohody vydalo nakladatelství ZR&T dotisk před deseti lety poprvé připomenuté fotografické publikace Se VII. sborem do šumavských Sudet: Pamětní kniha na velkou dobu (přeložil Václav Chabr, 132 strany).

Foto: ZR&T

Se VII. sborem do šumavských Sudet: Pamětní kniha na velkou dobu

Článek

Jde o reprint propagandistické knihy ústředí nacistické NSDAP vydané v roce 1938 na počest zabrání Šumavy. Ve dnech 1. až 8. října vojenská jednotka složená tehdy převážně z bavorských občanů obsadila postupně území kolem Vltavy, Větřní, Volary, Kubovu Huť, Kašperské Hory, Vimperk, Prachatice. Snímky zachycují i Hitlerův triumf při návštěvě Českého Krumlova, ocitnuvšího se v německých rukou.

Doprovodný text velebí pomoc sudetského obyvatelstva, které vítalo nacistickou armádu a projevovalo jí všestrannou pomoc a spolupráci. Parodicky vyznívá fotka opuštěného československého vojáka s textem: Tenhle Čech ještě stále nevěří, že je opět mír!

Historik Miroslav Hus ze Západočeského muzea v Plzni v důkladném doslovu pak přímo uvádí, že to byli právě sudetští Němci, kteří jako první pozvedli zbraň, kteří vyháněli neněmecké obyvatelstvo z pohraničí často za brutálního násilí, kteří jako první udávali gestapu i vojenské zpravodajské službě SD své krajany, antifašisty. To oni ukřižovali Československo, píše přímo Hus, dobrovolně se stali záminkou pro nejhroznější válku lidských dějin. A své domnělé vítězství si na podzim 1938 a na jaře 1939 velmi užívali.

Díky aktivitě vydavatele Zdeňka Roučka, zabývajícího se dlouhodobě touto etapou našich dějin, i doslovu se čtenář dozví také o neslavných koncích VII. sboru a jeho velitelů. Jako memento zní věta, že v roce 1944, kdy byl po jeho zničení při kišiněvsko-jaslovské operaci Rudé armády znovu postaven a odvelen do Slezska, z usměvavých vojáků sebevědomě pochodujících vesnicemi i městečky a užívajícími si porážku Čechů nezbyl nikdo.

Publikace dokazuje, že je třeba si připomínat, co předcházelo nejhroznější válce, na kterou doplatilo postupně okleštěné Československo a okupované Čechy, Morava i Slezsko. Nakonec i pomocníci rozhořívajícího se konfliktu – sudetští Němci. Je dobré neztrácet toto memento z paměti. Stejně jako zkušenost, jak zpočátku vítězící agresoři končívají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám