Hlavní obsah

Zemřel herec Lubomír Kostelka

Právo, ČTK, miš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel herec Lubomír Kostelka. Uvedl to deník Blesk. Ač hrál většinou spíše menší nebo epizodní role, byl jedním z nejobsazovanějších herců, který se trvale vryl do paměti televizních i filmových diváků.

Lubomír Kostelka v Kouzelné školce

 
Článek

Lubomír Kostelka se narodil v roce 1927 v Přerově. Během války se vyučil elektrikářem, později na brněnské průmyslovce se seznámil s Vladimírem Menšíkem, což bylo rozhodující pro jeho další osud. Spolu nastoupili na brněnskou konzervatoř.

První angažmá dostal Kostelka v roce 1953 v Českém Těšíně. Poté přešel do Divadla bratří Mrštíků v Brně a záhy k Janu Werichovi do divadla ABC do Prahy. Už na počátku 60. let se začal věnovat převážně televizi a filmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Herec Lubomír Kostelka na snímku z roku 2012

Kostelka účinkoval ve stovkách filmových a televizních rolí. Už v roce 1957 se objevil ve snímku Ladislava Helgeho Škola otců, v dalších letech se uplatnil buď v komediích, jako byl předposlední film Martina Friče Přísně tajné premiéry, nebo detektivkách jako Kde alibi nestačí nebo Sázka na třináctku.

Jedinou hlavní roli vytvořil v Juráčkově filmu Případ pro začínajícího kata, který je pozoruhodnou a originální směsí absurdity, černého humoru, symbolů, satiry, ironie a grotesknosti. Hrál i ve slavném filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci.

Hodně rolí mu nabídl režisér Václav Vorlíček, počínaje komediemi Kdo chce zabít Jessii, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, Pane, vy jste vdova přes Jak utopit doktora Mráčka, Bouřlivé a Zralé víno až třeba k pohádce Pták Ohnivák.

Na počátku 90. let se objevil vedle Heleny Růžičkové ve filmu Trhala fialky dynamitem, v roce 1999 byl nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku Kuře melancholik.

Vladimír Michálek ho obsadil do snímku Babí léto s Vlastimilem Brodským a Stellou Zázvorkovou, hrál také v televizních seriálech Bylo nás pět, Život na zámku, Ranč U Zelené sedmy nebo Zdivočelá země.

V poslední době se objevoval i coby děda Lubin v dětském pořadu Kouzelná školka.

Lubomír Kostelka

Hrál v Divadle ABC u Jana Wericha či v Hudebním divadle v Karlíně, známý je však zejména díky svým filmovým a televizním rolím. Patřil k nejobsazovanějším hercům.

V Případu pro začínajícího kata z roku 1969 vytvořil hlavní roli, jinak byl hercem převážně menších úloh. I tak patřil k nepřehlédnutelným typům. Zahrál si třeba ve filmech Kuře melancholik, Babí léto, Babovřesky, Lásky mezi kapkami deště, Což takhle dát si špenát, Dívka na koštěti, Pane, vy jste vdova či Jak svět přichází o básníky. Objevoval se i v seriálech, například v Létajícím Čestmírovi, v Ranči U zelené sedmy či ve Zdivočelé zemi.

Kostelka byl dvakrát ženatý. Z druhého manželství měl syna Martina, který se stal úspěšným dětským kardiochirurgem. V poslední době žil doyen tuzemské herecké scény na své chalupě v Kamberku na Benešovsku. K jeho velkým koníčkům patřilo vaření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám