Hlavní obsah

Petr Bende vyrazí na Vánoční turné. Představí i světově uznávaného mandolinistu

Právo, Jaroslav Špulák

Petr Bende vyjede na již dvaadvacáté Vánoční turné. Jeho doprovodná kapela na něm oslaví patnáct let v současné sestavě, mezi hosty budou trumpetista Karel Nováček, cimbálová muzika Gromba, mandolinista Radim Zenkl a dětské sbory z měst, v nichž se koncerty uskuteční. V prodeji bude živé vánoční dvojalbum.

Foto: archiv umělce

Petr Bende před Vánocemi koncertuje.

Článek

„První malý vánoční koncert jsem se svou tehdejší kapelou odehrál v roce 1997. Postupně přibývaly další, až se z vánočních vystoupení stala tradice. Letos pojedeme do sedmnácti měst a o koncerty registrujeme zájem dva roky dopředu,“ řekl Právu Bende.

Turné se i letos koná v adventním čase. Odstartuje 30. listopadu ve Velké nad Veličkou a skončí 21. prosince ve Zbraslavi u Brna.

„Vyjedeme na tradiční místa, jako jsou Praha, Ostrava, Brno, Zbraslav, což je městečko kousek od Újezdu, kde jsem se narodil, Velká Bíteš a Třebíč. Další místa se trochu mění. Hrajeme v sálech pro v průměru pět set lidí, ale povezeme silnou a kvalitní stadionovou techniku, vysoké LED stěny, skvělá světla, dojde na světelné efekty i ohně,“ přiblížil Bende.

Foto: archiv umělce

Petr Bende pilně koncertuje.

S cimbálovou muzikou Gromba absolvoval sváteční turné již loni. Nahradila skupinu Grajcar, s níž vystupoval několik let předtím. Hlavním letošním hostem nicméně bude Radim Zenkl, světově uznávaný hráč na mandolínu, který mimo jiné představí vlastní techniku, při které nástroj zní, jako by hrály dva současně. Zahraje též na lidové flétny a didgeridoo.

„Má doprovodná skupina vznikla v roce 1997. O šest let později se její sestava změnila, takže si na turné připomeneme patnáct let společné práce. Jako hosta jsem si pozval i trumpetistu Karla Nováčka, jenž se mnou v roce 1997 kapelu zakládal. Stál u zrodu mnoha skladeb a společným vystoupením navodíme atmosféru doby, kdy jsme začínali,“ upřesnil Bende.

Pro diváky nachystal ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon vánoční dvojalbum. „Mé minulé sváteční album vyšlo v roce 2010. Není ale bohužel k sehnání, a tak mě lidé neustále nabádali, abychom vydali nové. Udělali jsme to. Jsou na něm záznamy koncertů z let 2016 a 2017,“ sdělil Bende.

V letošním roce odehrál už kolem pětašedesáti vystoupení. Značnou část v létě na festivalech, několik také v kostelech, do nichž se vypravil v komorním nástrojovém obsazení, jen s kytarou, cimbálem a basou, před několika roky. V minulých letech dokonce vystoupil v kostelech v Paříži, Vídni a Curychu.

„Letos jsme koncertů v kostelech měli nejvíce. Baví mě hrát v okleštěné sestavě a dávat tak písničkám nový zvuk. Velmi dobře přitom funguje atmosféra místa, navíc jsem při sestavování programu zjistil, že mám v repertoáru řadu polemických písní o zásadních věcech života, které se do kostelů hodí,“ řekl hudebník.

Dodal, že vznikají i nové písně. V září předal členům své kapely dvaadvacet novinek, aby je vyslechli a oddělili „zrno od plev“. Příští album by mělo být ryze kapelní, snad i více rockové.

„Písničky asi nebudou směřovat pouze na jedno téma, ale líbilo by se mi, kdyby to album bylo koncepční. Po Novém roce bychom rádi pár prvních skladeb natočili. Termín vydání ale zatím nemáme,“ uzavřel Bende.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Vánoční turné 2018

30. 11. Velká nad Veličkou

 1. 12.  Krnov

 2. 12.  Ostrava

 4. 12.  Blansko

 6. 12.  Znojmo

 7. 12.  Sehradice u Luhačovic

 8. 12.  Uherský Brod

10. 12. Praha

11. 12. Třebíč

12. 12. Polná

14. 12. Dolní Dobrouč

15. 12. Bystřice nad Pernštejnem

16. 12. Dačice

18. 12. Vyškov

19. 12. Brno

20. 12. Velká Bíteš

21. 12. Zbraslav u Brna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám